بسمه تعالی
زندگینامه دکتر محمد حسین فرهنگی
در سال 1340، در خانواده ای مذهبی در محله چرنداب خیابان طالقانی تبریز به دنیا آمد. در آن روزها، پدر بزرگوار ایشان، آیت الله بستان آبادی (ره)، پس از سالهای طولانی تحصیل، به تبریز منتقل شده بود. زندگی ساده و زاهدانه، همراه با تحمل فقر، طریقه ای بود که پدر برای زندگی پیشه ساخته بود و این روند تا آخرین روزهای زندگی (زمستان 74) ادامه داشت. در دوران نوجوانی علاقه به فعالیتهای فرهنگی و مذهبی او را به هیأتهای مذهبی، بویژه هیأتهای نوجوانان کشاند. در چند هیأت، از جمله در هیأت منتظران و کانون قرآن تبریز، که در سالهای قبل از انقلاب در محدوده ی نوجوانان و جوانان فعالیت می کرد، وظائفی مانند تدریس قرآن، اداره ی جلسات قرآنی، ارائه مقاله و سخنرانی برعهده داشت.
در كشاكش تحولات سالهای 55 و 56 وارد جریان مستقیم مبارزه شد. تکثیر اعلامیه ها و نوارها و توزیع آنها، شرکت در سازماندهی دانش آموزان انقلابی، حضور فعال در مراسم شبانه ی مسجد شعبان و تظاهرات مختلف مانند قیام 29 بهمن تبریز، سرانجام به پیروزی انقلاب اسلامی منتهی شد. هنگام پیروزی انقلاب در دبیرستان مهر تحصیل می کرد. در آن سالها کمونیستها و گروهکهای دیگر، به دلیل آمادگیهای سازمانی کلیه ی مدارس را در کنترل خود در آوردند و به دلیل فعالیتهای او و دوستانش ازجمله شهید سعید فقیه، تنها مدرسه ی مهر در اختیارشان نبود. به همراه جمعی، سازمان دانش آموزان مسلمان تبریز را بنا نهادند که به سرعت فراگیر شد و پس از چند سال در اتحادیه ی انجمن های اسلامی که با تهران ارتباط داشتند، ادغام گردید. همزمان در کانون نهضت اسلامی که در برگیرنده ی نیروهای اصیل انقلاب بود، فعالیت می کرد. در سالهای اول انقلاب، ابتدا، امنیت داخلی به خاطر آشوبها، و سپس استقلال و تمامیت ارضی کشور در اثر تهاجم عراق مورد تهدید قر ار گرفت و اولویت اول کشور دفاع همه جانبه بود. در آن شرایط خیل جماعت متعهد، به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (و جهاد سازندگی) پیوستند. او هم به عضویت سپاه در آمد و بخشهایی از خدمت و مسؤولیت وی در سپاه بوده است. اکثر مسؤولان فعلی کشور و استان در آن هنگام در سپاه و جهاد بودند. از مسؤولیتهای وی می توان به ریاست ستاد لشكر 31عاشورا در دوران جنگ و پس از آن ، فرماندهی بسیج استان و ریاست سازمان بسیج دانشجویی كشور اشاره كرد. وی در سپاه در جبهه و پشت جبهه و همچنین در دوران پس از جنگ همواره به عنوان فردی با وجدان کاری بالا، پرتلاش، مبتکر و خلاق شناخته می شد.
همکارانش در دوره های مختلف یادشده، خاطرات زیادی از تلاشهای مؤثر وی در حوزه های کاری متنوع دارند. از سال 1379، محل خدمت خود را از سپاه به محیط علمی دانشگاه تغییر داد. حضور علمی و اجرایی وی در دانشگاه نیز دربردارنده ثمرات ارزشمندی بود وتحولات مثبتی را پدید آورد. در سال 1382 در هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد. در این انتخابات بعد از دو نفر نمایندگان قبلی مجلس، با اختلاف رأی اندکی به عنوان نفر سوم از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو به نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخابات شد. در مجلس هفتم نیز تلاش گسترده ای در ابعاد مختلف داشت. افکار عمومی و همچنین اهالی حوزه انتخابیه، وی را به عنوان نماینده ای خلاق، با برنامه و دارای دیدگاههایی روشن و به عنوان نماینده ای تأثیرگذار میشناسند که با دید علمی و نگاه دانشگاهی و مسؤولانه موضوعات متنوع و مرتبط را پیگیری می نماید.