در تاریخ مبارزات ملت ایران، هر جریانی قدرت بسیجگری روحانیت را نادیده گرفته، محکوم به شکست شده است.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به علل و عوامل انجام کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲، تاکید کرد: هر جریان فکری قدرت بسیجگری روحانیت را نادیده بگیرد در جنبشها و تحولات اجتماعی شکست خواهد خورد.
“محمد حسین فرهنگی” در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت (www.icana.ir) درباره علل و عوامل انجام کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲ از سوی آمریکا، گفت: واشنگتن پس از آن اقدام در استفاده از موقعیت ژئوپلتیک ایران، منفعت و سود فراوانی به لحاظ نفتی، اقتصادی، تجاری و نظامی در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس برد.
نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با یادآوری پایان یافتن جنگ جهانی دوم در ایام نزدیک به سال ۳۲، تصریح کرد: شرایط آن روز دنیا اقتضاء میکرد که آمریکا یک پایگاه مستحکم و قدرتمند در حوزه خلیج فارس داشته باشد، از این رو با همه توان در حمایت محمدرضاشاه پهلوی و علیه دولت مصدق برنامه کودتای نظامی را ترتیب داد که البته بعدها “مادلین آلبرایت” وزیر خارجه دولت “کلینتون” رسماً به این مسئله اعتراف کرد.
اختلافات عمیق شده بود
وی با اشاره به عمیق شدن اختلافات میان مصدق و آیت الله کاشانی در روزهای منتهی به کودتا، افزود: بررسی تاریخ نشان میدهد که همواره در قیامهای مردمی علیه دیکتاتوری، قدرت بسیجگری جامعه از آن روحانیت بوده است، اما روشنفکران و تحصیلکردههای غربی در مقاطعی همانند مشروطیت، ملی شدن صنعت نفت و قیام ۳۰ تیر با علما و مراجع همراه شدند و موفقیت ملی در برابر حکام را رقم زدند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس اظهار کرد: مصدق بعد از ملی شدن صنعت نفت و خروج شاه از کشور فکر کرد که دیگر نیازی به همکاری با روحانیت ندارد که با عملیاتی کردن این گمان غلط به یکباره پشتوانه مردمیاش از دست رفت و کودتای ۲۸ مرداد با توطئه واشنگتن و لندن به نتیجه رسید.
وی با اشاره به عوض شدن شرایط و معادلات بین المللی، ادامه داد: با وجود آن که قریب به ۵ دهه از واقعه کودتای نظامی علیه دولت مصدق میگذرد بررسی رویکرد و مشی استکباری و استعماری آمریکا و انگلیس روشن میسازد که هیچ تغییری در خوی و خصلت این دو کشور ایجاد نشده و آنها همچنان از شیوه یکجانبه گرایانه و سلطه جویانه در برابر سایر کشورها استفاده میکنند.
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه بعد از انقلاب نیز خطر تکرار کودتای نظامی تحت تاثیر دخالتهای مستقیم آمریکا همچنان نظام جمهوری اسلامی ایران را تهدید میکرد، یادآور شد: جریاناتی مانند جبهه ملی، بنی صدر، منافقین و نهضت آزادی تا قبل از ۲۲ بهمن ۵۷ در کنار امام خمینی (ره) بودند اما پس از آن درصدد حذف روحانیت برآمدند که بنیانگذار جمهوری اسلامی این اجازه را به آنها نداد و به همین دلیل پایههای انقلاب با کمترین آسیب تثبیت شد.
قدرت بسیجگری روحانیت
وی افزود: اگر امروز نیز هر جریان فکری قدرت بسیجگری روحانیت را نادیده بگیرد در جنبشها و تحولات اجتماعی شکست خواهد خورد.