آناج: محمد حسین فرهنگی، عضو هیئت رئیسه مجلس و نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو ضمن حضور در تحریریه آناج به سوالات خبرنگاران در موضوعات مختلفی پاسخ داد.
مذاکرات هسته ای ژنو، حذف شعار مرگ بر آمریکا، حذف تعدادی از یارانه بگیران، مسئله سوریه از جمله موضوعات ملی و بین المللی این گفتگو بود. بحث دریاچه ارومیه و طرحهای عمرانی آذربایجان شرقی از دیگر مباحثی است که در این گفتگو مطرح شده است.
مشروح این گفتگو را پیش رو دارید:
به عنوان سوال اول بفرمائید؛ ادعاهای مطرح شده در مورد موافقت امام (ره) با حذف شعار مرگ بر آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟
در مورد این که برخی ادعاهایی در مورد موافقت امام با این موضوع دارند، باید بگویم در وصیت نامه خود امام(ره) این مسائل پیشبینی شده و امام فرموده اند آنچه را که به من نسبت می دهند یا باید برای آن سند معتبر صدا و سیما موجود باشد و یا دست خطی وجو داشته باشد که کارشناسان خط آن را تایید کنند.
به وصیت امام ملتزم باشیم
بنابراین تکلیف روشن است و از مسئولین محترمی که قصد دارند در این زمینه نظرات خود را مطرح کنند خواهش می کنیم که به وصیت امام(ره) ملتزم و پایبند باشند. امام غیر از چهارچوب مذکور هیچ نهادی را (حتی موسسه نشر و تنظیم را) جهت تایید و یا عدم تایید ادعاها تعیین ننموده اند بلکه صرفا سند معتبر صدا و سیما و دست خط کارشناسی شده را به عنوان گواه ذکر کرده اند.
مرگ بر آمریکا حذف شدنی است؟
هر حادثه و شرایطی مخصوص مقطع زمانی خود است. خود امام(ره) بارها مواضعی را اتخاذ کردند که در مقاطعی بر اساس مصالح ملی مغایر آن را اتخاذ نمودند. مثلا در مقطعی امام فرمودند که جنگ باید تا نابودی فتنه و رژیم بعثی ادامه پیدا کند اما در مقطعی دیگر بنا بر مصلحت قطعنامه صلح را که با تعبیری تلخ از آن یاد کردند، پذیرفتند.
رهبری راهبرد نظام در این موضوع را نرمش قهرمانانه معین کرده اند
مساله آمریکا حادتر از بحث دفاع مقدس نیست. اگر امروز خود امام حضور داشت می توانست همچون مقام معظم رهبری تصمیماتی را اتخاذ کند که این تصمیم در قالب نرمش قهرمانانه توسط مقام معظم رهبری اتخاذ و اعلام شد.
نه تنازع؛ نه تسلیم
خود ایشان نیز در توضیحاتشان فرمودند، منظور از نرمش قهرمانانه تعامل مثبت در عین حفظ حقوق ملت ایران است نه به معنای تنازع و درگیری(مانند برخی مقاطع گذشته) است و نه به معنای تسلیم و سرسپردگی (که در برخی اذهان وجود دارد). حال اگر لازم باشد، در چارچوبی که مقام معظم رهبری تعیین نمودند، به صورت مقطعی از طرف مردم و مسئولین تغییر رفتار صورت گیرد، مانعی ندارد و ضرورتی ندارد به دلیل اثبات آن متوسل به تحریف نظرات امام راحل شویم و یا مطالبی را نقل کنیم که با وصیت حضرت امام منطبق نیست.
در شرایطی فعلی با حذف این شعار موافقید؟
من با حذف شعار در شرایط فعلی مخالفم اما اگر در ادامه تعاملات بهتر شود می توان تغییراتی را ایجاد کرد….
بقیه در ادامه مطلب
در آستانه مذاکرات هسته ای ژنو، احتمال ارتباط دادن پرونده هسته ایران و منازعات سوریه از سوی طرفهای مذاکره وجود دارد. این نوع نگاه را چگونه تحلیل می کنید؟
رسیدن به توافق برد- برد در موضوع هسته ای امکان پذیر است
ما در دو موضوع هسته ای و مساله سوریه مذاکراتی را انجام خواهیم داد. امیدواریم که در مورد مساله هسته ای مذاکرات گذشته زمینه را برای کسب نتیجه برد – برد در مذاکرات بعدی آماده کند. اگر طرف مقابل طبق اظهارت خود مبنی بر موافقت با تامین منافع و حقوق ملی ایران و مردم آن عمل کند، در چارچوب تعیین شده نگرانی های آن ها رفع و منافع ملی ما تامین خواهد شد و پایبندی به این چارچوب به نفع هر دو کشور خواهد بود. چرا که بخش قابل توجهی از مشکلات اقتصادی آمریکا ناشی از روابط سوء بین المللی آن هاست و نمی تواند بگوید که این مشکلات ربطی به حضور او در افغانستان و عراق و رابطه اش با ایران و … ندارد. در نتیجه اگر این اتفاق بیافتد به نفع آنهاست و برای ما نیز آثار مثبتی دارد.
مسیر حل بحران سوریه روشن است
در مورد مساله سوریه نیز به نظر می رسد مسیر مشخص است. در واقع موضوع سوریه در مسیری قرار گرفته است که اقدامات تروریستی در افکار عمومی جهانی امری نکوهیده است و احقاق حقوق سوریه از طرف مقابل مورد پذیرش عموم است و موقعیت و شرایط موجود بستر مناسبی برای اجرای راه حل ارائه شده توسط جمهوری اسلامی ایران است. امیدوارم در آینده شاهد اتفاق مناسبی در راستای تامین خواسته های ملت سوریه باشیم. نظر و تصمیم مردم سوریه باید بر همگان محترم باشد وگرنه مشکل نه با اعمال فشار بر دولت سوریه از خارج حل می شود و نه با اعمال فشار از طریق دولت سوریه علیه مردم خود.
غرب در مورد حمایت از تروریست ها تجدید نظر کند
از نظر سوریه، روسیه، چین و برخی دیگر از کشورهای جهان پیشنهاد ایران بهترین راه حل است و بهتر است ناظرین و مسئولین عرصه بین المللی و خارجی نیز همکاری کنند. طرف مقابل نیز با درصدی از این پیشنهاد موافقند. آن ها نیز باید در بخشی از موضوع که مربوط به حمایت از تروریست ها است تجدید نظر کنند. جمهوری اسلامی ایران از هر مذاکره و اقدامی که منطبق با صلح جهانی و مورد رضایت مردم مظلوم سوریه باشد، حمایت می کند.
در مورد حذف سه دهک از یارانه بگیران نظرتان چیست؟
نظر برخی از کارشناسان این است که اطلاعات دقیق برای تصمیم گیری در این مورد در اختیار دولت قرار ندارد و بدون آمار و اطلاعات دقیق نمی توان اقدام به حذف دهک ها نمود. هرگونه بی عدالتی موجب اعتراض می شود مثلا اگر در اثر نقص اطلاعاتی به فردی یارانه تعلق نگیرد و به فرد دیگر با شرایط یکسان یارانه تعلق بگیرد، بی عدالتی است و مورد اعتراض هم واقع می شود.
اطلاعات دقیق لازمه حذف دهک های ثروتمند از لیست یارانه بگیران
در حالت کلی این کار فی نفسه کار درستی است و من با آن موافق هستم به شرطی که اطلاعات لازم و دقیق به دست بیاید. البته دولت بخشی از اطلاعات را در اختیار دارد مثلا دولت از آمار حقوق بگیران دولتی و بازنشستگانی که حقوق بالایی دریافت می کنند و کسانی که مالیات های زیادی می پردازند اطلاع دارد و با استفاده از این اطلاعات می تواند طیف دارای درامد های بالا را مشخص کرده و به آن ها یارانه نپردازد. از ابتدا بنا بر این بود که یارانه بر حدود 60 درصد مردم تعلق بگیرد نه 95 درصد اما بر اساس حکم قانون بدون این که بین درآمدهای بالا و پایین تفاوتی قائل شوند، یارانه ها را بین بیش از 90 درصد مردم تعمیم دادند. در کل امکان جمع آوری بخش زیادی از اطلاعات وجود دارد اما اشکال بزرگ و ریشه ای این است که ممکن است عده ای در اثر اطلاعات ناقص از قلم بیافتد اما ما با اصل موضوع موافق هستیم.
شما در نطق اخیراتان در خصوص ارتباط دادن همه مشکلات به تحریم ها هشدار داده بودید. آیا اشتباه دولت دهم در حال تکرار است؟
احتمال دارد آفت یاد شده شدید تر نیز بشود چرا که دولت قبل فرض بر این داشت که شرایط به همین منوال ادامه خواهد داشت و اقداماتش را بر این اساس انجام می داد اما دولت فعلی این فرض را ندارد.
رها شدگی بازار بی سابقه است
بنابراین در صورتی که در مولفه های اقتصاد مقاومتی و یا کاهش وابستگی به اقتصاد نفتی غفلت شود و برنامه ریزی های صحیح صورت نگیرد و جهت برون رفت از مشکلاتی که توسط مخالفان جمهوری اسلامی به وجود می آید، برنامه ریزی نشود و در توسعه ی بخش های مختلف، بدون اتکا به درآمدهای نفتی و با جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی، تاکید و تلاش صورت نگیرد، ممکن است مشکلت تشدید شود. البته بروز برخی مسائل و مشکلات نیز ریشه در مسائل ارزی دارد و اگر دستگاه های مسئول نسبت به این مهم بی توجه باشند ممکن است اوضاع بدتر شود. در واقع رهاشدگی در بازار در گذشته بی سابقه بوده است. لذا تورم شدیدی که جامعه آمادگی آن را ندارد، باید کنترل شود و این کافی نیست که صرفا منتظر باشیم تا سایرین تدبیری بیاندیشند.
حداقل رئیس بانک مرکزی شرایط را تشدید نکند
با برنامه ریزی های دقیق و تلاش مستمر در این زمینه می توان در بهبود اوضاع کمک کرد و حداقل انتظاری که ما از دولت داریم این است که حداقل رئیس بانک مرکزی با اظهار نظرات خود شرایط را تشدید نکند تا وعده بهبود شرایط معیشتی در 100 که وعده رئیس جمهور بود عملی شود.
50 روز از 100 روز آغازین دولت گذشته، آیا 50 درصد از این بهبود عملیاتی شده است؟
بخشی از آن پنجاه روز زمانی بود که دولت هنوز شکل نگرفته بود. لذا در این رابطه تاکید ویژه ای وجود ندارد و انتظار این است که عاجلا مردم شاهد آثار اقدامات دولت در عمل باشند.
بحث احیای دریاچه ارومیه که مورد توجه نمایندگان هم قرار گرفته و حواشی مختلفی یافته است تا چه حد وارد مرحله عملیاتی شده است؟
استفاده تبلیغی از دریاچه ارومیه سودی ندارد
موضوع دریاچه ارومیه از دو نظر مورد توجه است: یکی استفاده ابزاری برای بهره برداری تبلیغاتی که چه در راستای مخالفت با نظام باشد و چه همسو با آن، هیچ نفعی نخواهد داشت. یعنی هر گونه استفاده تبلیغاتی از دریاچه ارومیه هیچ تغییری در بهتر شدن اوضاع دریاچه ارومیه ایجاد نخواهد کرد و چه بسا موجب آسیب خواهد شد. مثل دادن وعده های غیرعملی از سوی افراد مختلف و مطرح کردن یک موضوع طبیعی در راستای مخالفت با نظام کمکی به حال دریاچه ارومیه نخواهد کرد. اما نسبت به اقداماتی که دولت اخیرا شروع کرده است دید مثبتی داریم.
دولت از ظرفیت اصل 138 قانون اساسی برای نجات دریاچه ارومیه استفاده کند
البته من در این رابطه پیشنهاد هم دارم و آن را از طریق صدا و سیما که با من تماس گرفته بودند، عرض کردم. پیشنهاد من این است که دولت محترم از ظرفیت اصل 138 قانون اساسی برای حل مسائل دریاچه ارومیه استفاده کند. یعنی کمسیونی تشکیل یافته و نیرویی در راس آن قرار بگیرد و تعدادی از وزرا و مسئولین دولت نیز در این کمسیون عضویت داشته باشند و تصمیمات اعضا به دو شرط به تصویب برسد؛ شرط اول این که مغایر با قوانین و مقررات نباشد و شرط دوم این که به تایید رئیس جمهور یا معاون اول ایشان برسد. این اقدام باعث افزایش سرعت اجرای برنامه ها و افزایش اقدامات مفید و موثر می شود. علاوه بر این جهت حل مشکل لازم است که در نوع برداشت از آب های سطحی، عمیق و نیمه عمیق تجدید نظر صورت گیرد، در مدریت سد های پیرامون برنامه ریزی شود، از شیوه های بهره وری آب مثل سیستم های مکانیزه استفاده شود و در کنار آن بحث آبرسانی مطرح است که در چند محور مثل رودخانه زاب، دو مسیر از رود ارس و دریاچه خزر، به آن پرداخته شده است. البته آب رسانی از دریاچه خزر در مرحله مطالعه قرار دارد اما بقیه در حال اجرا هستند. انتظاری که از دولت داریم این است که در لایحه ی بودجه ی سال آینده ملزومات امر را فراهم کند و در زمینه های اقدامات لازم صورت گیرد. در غیر این صورت با شعار دادن نه تنها هیچ مشکلی حل نخواهد شد بلکه بر مشکلات هم افزوده می شود.
انتخاب استانداران که طولانی هم شد را چگونه می بینید؟ در خصوص استاندار آذربایجان شرقی وضعیت در چه حالتی است؟
گویا اصرار دولت بر ایده های فراجناحی تغییر کرده است
در این مورد در هیات دولت تصمیم گیری قطعی صورت نگرفته است. ظاهرا اصرار دولت برای ایده های فراجناحی و اعتدال تغییر کرده است و به صراحت می گویم که ایده های دولت درمورد انتخاب افراد معتدل و فراجناحی کنار گذاشته شده است.
نه تنها نمایندگان استان ما بلکه نمایندگان استان های مختلف دیگر نیز نسبت به این موضوع اعتراض کرده اند و اگر دولت از پیش سخن از تعامل با نمایندگان در تعیین استاندار نمی زد، نمایندگان اعتراض نمی کردند اما حال که این موضوع را مطرح کرده اند و اکنون طبق آن عمل نمی کنند، برای نمایندگان مورد اعتراض و جای سوال است. البته نمایندگان به وظایف قانونی خود عمل خواهند کرد و سعی بر این دارند که به سمت ایده های متفاوت و روش های نو حرکت کنند و آمادگی همکاری در صورت های مختلف را داریم. یعنی در رابطه با انتخاب استاندار چه با گرایش های جناحی و چه به صورت تعاملی، نمایندگان مجلس متقابلا طراحی هایی را خواهند داشت. حتی نمایندگان جهت همکاری با استانداری که قصد داشته باشد با بداخلاقی های اداری وارد شود، آمادگی لازم را دارند ومتناسب با رفتار و حرکات آن ها اقداماتی را انجام خواهند داد.
نمایندگان مجلس آمادگی تعامل با هر کسی که دولت انتخاب کند را دارند
با این همه ما امیدواریم در این رابطه نه تنها نمایندگان مجلس بلکه نظر نماینده ولی فقیه در استان، روحانیت منطقه و شخصیت های ذی نفوذ محلی جلب شود. اما اگر این اتفاق نیافتاد به معنای عدم تعامل دولت و نمایندگان نیست. دولت اختیاراتی دارد و طبق این اختیارات هر تصمیمی بگیرد نمایندگان مجلس همکاری خواهند کرد. هر چند انتظار ما این بود که ایده های دولت به عنوان توسعه گرایی، جذب سرمایه گذاری های گسترده، تلاش و اراده جمعی و استانی که قطعا به نفع دولت و ارزش های پذیرفته شده توسط ایشان است، شکل می گرفت؛ اما ما هیچ بن بستی را تعریف نمی کنیم و روابط مجلس و دولت پایدار است. با این که در گذشته برخی از نمایندگان مشکلات جدی با دولت داشتند اما در جایی که منافع ملی و استانی و حتی شهرستانی ایجاب می کرد، علی رغم مخالفت ها با دولت همکاری می کردند. ما بعد از تشکیل جلسه مجمع نمایندگان استان در خصوص انتخاب استاندار نظر خود را به دولت ارائه کردیم و گفتیم دولت محترم نیز نظر خود را مطرح کند اما متاسفانه تا بحال بیشتر روش های تفرقه افکنانه بین نمایندگان به کار گرفته می شود.
طرحهایی مانند نفلین سنیت و مس سونگون که به نوعی طرحهای ناتمام مانده استان هستند؛ چگونه از این وضعیت خارج خواهند شد؟
نفلین سینیت و مس موضوعاتی هستند که در این مورد دولت و مسئولین اجرایی نقشی تعیین کننده دارند. نمایندگانی که در کمسیون صنایع حضور دارند می توانند بهتر و بیشتر از این ایفای نقش کنند. البته باید به بخش خصوصی توصیه کرد تا از این مزیت و ظرفیت حداکثر استفاده را بکند چون مس و نفلین سینیت هر دو از جمله صنایعی هستند که در پایین دست آن هر چه سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد سودآور است.. این دو پروژه نه تنها استانی بلکه ملی هستند و ما از مسئولین مربوطه انتظار داریم زمینه را برای پیشبرد هر چه بهتر و سریع تر کار فراهم کنند.
کمبود منابع؛ عامل اصلی رکود طرح های عمرانی
اجرای کند طرح های عمرانی و یا تعطیلی و نیمه تعطیلی آن ها به دلیل کمبود منابع است. تامین منابع بستگی به منابع نفتی دارد و متاسفانه ما بجای این که منابع نفتی را در زیر ساخت ها به کار بگیریم، در بخش های هزینه ای و بخش هایی که هیچ گونه خروجی زیرساختی ندارد استفاده می کنیم. در واقع یکی از عواملی ایجاد فشار در مقطع فعلی همین مورد است و دولت محترم می تواند با برنامه ریزی های درست و بجا زمینه را برای کاهش وابستگی اقتصادی به نفت، فراهم کند که مصالح ملی نیز در این امر مستتر است.
منابع مالی حاصل از فروش نفت باید از بخش های هزینه ای آزاد و به بخش زیرساختی منتقل شود
همواره افزایش درآمد های نفتی موجب افزایش هزینه ها می شود که گاها این هزینه ها خود به هزینه های اصلاح ناپذیر تبدیل شده و کشور را گرفتار کرده است. بنابراین بهتر است منابع از بخش هزینه ای آزاد شده و در زیرساخت ها به کار گرفته شودند. توصیه دیگر من برای حل مشکل گرایش به استفاده از منابع تحت اختیار مردم، در قالب اوراق مشارکت و … است.
گزارش تصویری
دکتر محمد حسین فرهنگی، نماینده مردم تبریز،آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی از دفتر مرکزی پایگاه اطلاع رسانی بازدید کرده و به سوالات خبرنگاران آناج پاسخ گفت.