نماینده اگر پاسخگو نباشد با واکنش مردم مواجه می شود
با آنکه انتظارش را نداشتیم اما هماهنگی برای مصاحبه خیلی زود حاصل شد، چیزی در حدود یک نیم روز. جلسه مصاحبه ما برای بعد از مراسم معارفه رئیس دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در دفتر کارش در خیابان دارایی تبریز تنظیم شد. بعد از ظهر یک روز بارانی. کمی دیرتر از ساعت مقرر رسیدیم اما سعه صدر “عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی” ما را سر حال آورد. چند دقیقه در حال مکالمه با مقامات استانداری. برای حل یکی از مشکلات بخش گوگان بود . گفتگوی تلفنی که تمام شد به مسئولان دفتر سپرد میهمانان بعدیش که ظاهرا قرار بود از هلال احمر بیایند پشت معطل نشوند.
حال همه چیز آماده بود تا گفتگوی ما با دکتر محمد حسین فرهنگی، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در سه دوره مجلس شورای اسلامی شروع شود، حاصل این گفتگوی یک ساعته را در ادامه می خوانید:
مهد تمدن: آقای دکتر اجازه بدهید به دلیل اهمیت موضوع، سوالات را از فرمایشات رهبری در ارتباط با سال ” اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی” شروع کنیم. الان بیش از دو ماه از آغاز سال 93 گذشته است، با این وجود، جز برخی اظهار نظرها ، هنوز اقدام عملی خاصی در ارتباط با تحقق آن از سوی دستگاههای اجرایی ندیده ایم. شما نقص کار را در کجا می بینید؟
به نام خدا، این موضوع تنها مربوط به امسال نیست، به خاطر دارم حتی در دوره حضرت امام (ره) هم نصایح و توصیه هایی که ایشان در رابطه با برخی امور ابراز می داشتند، انواع اعلام حمایت ها و کارهای تبلیغاتی و کلیشه ای درباره آن انجام می شد اما اصل قضیه در حاشیه باقی می ماند. حال که رهبری اولویت سالانه را خیر خواهانه و از روی تشخیص دقیق و احساس نیاز عنوان می کنند، باز شاهد تکرار همین رفتارها هستیم، تا جایی که رهبری عزیز در دیداری که با نمایندگان مجلس داشتند به این اشکال اشاره فرموده و تذکر دادند که علی رغم تعریف و تجمید های زیادی که می شود هنوز، اقدامات عملی را شاهد نیستیم.
ما در مجلس شورای اسلامی از ابتدای سال مسؤولان دولتی حوزه های مربوط، بویژه مسئولین اقتصادی را دعوت و طرح مسئله کردیم. در این جلسات روشن شد حتی در موضوع اقتصاد مقاومتی که بیش از یک سال مطرح است، بعضی دستگاهها نه تنها اقدامات عملی قابل توجهی نداشته اند بلکه حتی در حد بحث های کلی هم آمادگی ندارند در مجلس حضور یابند و توضیح دهند.
در مجلس، جلساتی هم با مدیریت مهندس باهنر داشتیم که بنده نیز در این جلسات حضور پیدا می کردم.
در این جلسات از دستگاهها خواستیم در موضوع تقنین سه گروه قوانین را به ما انعکاس دهند. نخست قوانینی که مزاحم رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی تشخیص داده می شوند، دوم قوانینی که راه رسیدن به این ماهداف را تقویت می کنند و سوم قوانینی که وجود ندارند اما در صورت تصویب، می توانند سرعت را در افزایش دهند. به عبارت دیگر از آنها خواستیم تا قوانینی را که نیاز است لغو شوند، قوانینی که نیاز هست اصلاح شوند و همچنین قوانینی که نیاز هست ایجاد و تصویب شوند، به ما اعلام کنند. مثلا بگویند که فلان ماده قانونی در فضای کسب و کار اخلال ایجاد می کند یا فلان ماده قانونی بوروکراسی بوجود می آورد و باعث معطلی بی جهت می شود.
علاوه بر این قرار شد در هر کدام از کمیسیون های مجلس هم اقداماتی ترتیب داده شود. اینجانب در کمیسیون عمران پیشنهاد دادم با فعالان عمرانی بخش خصوصی و با مسؤولان دستگاههای اجرایی جلساتی داشته باشیم.
این جلسات برگزار شد و در نتیجه آن کارگروهی برای تامین ارز لازم برای پروژه های عمرانی تشکیل گردید تا بخشی از مطالبات فعالان عمرانی بخش خصوصی و حتی بخش نیمه دولتی و دولتی از طریق حواله های ارزی تامین شود. مجموع بحثهایی که در این کارگروه با حضور معاون وزارت امور اقتصاد و دارایی و نمایندگانی از بانک مرکزی، وزارت راه و شهرسازی و معاونت برنامه ریزی ریاست جمهوری شکل گرفت ما را به سمت یک راهکار برد. این اقدامات و برنامه ریزی ها می تواند برای صدور مجوزهای صنعتی یا اعمال برخی مقررات نظام بانکی نیز اتفاق افتد.
این قبیل اقدامات می توانند گره گشا باشند. به عنوان مثال، برای تسهیل صدور برخی مجوزها که نیاز به استعلام از چند مرجع وجود دارد، می توان استعلامها را یا به صورت آنلاین و یا به صورت پنجره واحد انجام داد. در قانون برنامه پنجم توسعه هم آمده است و پنجره واحد در آنجا تعریف شده است. به عنوان مثال، اگر برای صدور مجوزی در وزارت صنایع، نیاز به استعلام از دستگاههای مختلف باشد، افرادی به نمایندگی از آن دستگاهها در یک محل مستقر شوند و امکانی برای آنها فراهم شود که در همانجا به صورت آنی پاسخ استعلامها را اعلام کنند. برای این منظور اگرچه قدمهایی برداشته شده است اما هنوز به صورت کامل اجرایی نشده و بر همین اساس بود که رهبری تاکید فرمودند زمانبدی داشته باشید و برنامه ها را طبق این زمانبندی رصد کنید.
چون جنس کار هم عمدتا اجرایی است انتظار هست که دستگاههای اجرایی در این رابطه اقدامات عملی مؤثری نشان دهند.
مهد تمدن: جنابعالی خودتان به عنوان کسی که در بطن ماجراها حضور دارید و همه جریانات را از جایگاه هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی رصد می کنید، مهمترین دست انداز یا مشکل تحقق اقتصاد مقاومتی را کجا می بینید؟
در اقتصاد مقاومتی دو رکن اصلی وجود دارد، یکی اعتماد به توانمندی های داخلی و دیگری بهره گیری حداکثری از ارتباط با خارج. این دو در کنار هم تقریبا محدوده اقتصاد مقاومتی را تشکیل می دهد. بزرگترین مزاحم در مسیر هر دوی اینها بوروکراسی اداری است. البته بوروکراسی نه به معنای لغوی آن بلکه به آن معنی اصطلاحی که در بین عموم مردم به عنوان کاغذ بازی از آن تعبیر می شود. ما در قانون برنامه توسعه پیش بینی هایی کردیم که به حداقل برسد و اگر کسی می خواهد از جایی مجوزی بگیرد یا در خصوص موضوعی نظری بخواهد، لازم نباشد که به چندین جای دیگر هم سر بزند. این را باید به همه بخشها تسری داد حتی دستگاههای خدمات رسان مثل شهرداری ها. اگر شهرداری لازم است برای صدور مجوزی اقدام کند، لازم نیست افراد پیگیری کننده را به مراجع مختلف ارجاع دهد. این قبیل سرگردانی ها در گذشته بسیار زیاد بود، و در حال حاضر گرچه کم شده است اما باز هم تا حدودی وجود دارد. در گذشته حتی ارباب رجوع برای واریز یک فیش با مبلغی ناچیز به بانکی در فاصله ای دور فرستاده می شد و برای اینکه مجوزی را بگیرد مجبور بود ماهها خیابانهای شهر را پایین و بالا کند. در حالی که شهرداری با ایجاد سیستم فضای مجازی، بخشی از این مشکل را حل کرد ولی هنوز با کشور هایی مثل کره جنوبی و پایتخت آن سئول فاصله داریم. آنجا خروج از منزل برای دریافت یک مجوز نیاز نیست و هر کاری از طریق سیستم اینترنتی انجام می شود. این امر می تواند در تمام حوزه های اقتصادی، مالی و پولی جریان داشته باشد. حتی اگر نیاز ضروری هم به حضور شخصی فرضا در دفترخانه هست، باید به حداقل ها اکتفا شود.
در مجموع مهمترین مانع تحقق اقتصاد مقاومتی را همین روال اداری آزار دهنده می دانم که در بخشهای مختلف حاکم است.
مهد تمدن: اگر موافق باشید کمی هم به پرونده هسته ای بپردازیم. در این زمینه انتقادهایی هست که دولت روحانی همه توانش را روی سیاست خارجی متمرکز کرده است و از دیگر حوزه ها غافل است. شما این انتقادات را تا چه حدی قرین بر صحت می دانید؟
این انتقاد را وارد نمی دانم. اخیرا هم در نطقی که داشتم به آن اشاره کردم و گفتم در مذاکرات هسته ای باید از تیم مذاکره کننده دولت و وزارت خارجه حمایت شود، یعنی همان کاری که رهبری معظم انقلاب انجام می دهند. ورود به مذاکرات ضرورت این مقطع بود و این نافی بد اخلاقی ها و خلف وعده های طرف مقابل نیست. ما از ابتدا هم به آنها اعتماد نداشتیم و تا اینجا هم با حسن نیت عمل نکرده اند. آنها می توانستند شرایط را بهتر پیش ببرند. در هر حال اصل باید حمایت از مذاکرات در راستای منافع ملی و حقوق ملت ایران باشد. البته این حمایت نباید مانع از انتقاد شود. چرا باید تیم مذاکره کننده، وزارت خارجه، دولت محترم یا حتی شخص آقای رئیس جمهور از نقد این موضوع نگران باشند. انتقاد هم می تواند به تصحیح روشها در مذاکرات تاثیر مثبت گذارد و هم می تواند به عنوان برگ برنده ای در دست تیم مذاکره کننده باشد تا با استفاده از آن اهداف ملت ایران را پیش ببرند. در مذاکرات باید دو مورد، مهم شمرده شود یکی اصل مذاکرات است که نباید زیر سؤال برود و دیگری آنکه نباید نگران انتقادات بود.
مهد تمدن: استحضار دارید که از زمان روی کار آمدن دولت یک سری مباحث در ارتباط با تعامل دولت و مجلس مطرح بود و در همین مدت اندکی هم که از آغاز به کار دولت می گذرد این ارتباط فراز و نشیب های زیادی داشته است. شما سطح تعامل این دو قوه را در حال حاضر چگونه ارزیابی می کنید؟
تعامل دولت و مجلس به نظر من خوبست ولی می توانست بهتر از این هم باشد. اخیرا با حجت الاسلام انصاری – معاون پارلمانی دولت – صحبت هایی داشته ام و پیشنهاد های خودم را به آنها انتقال داده ام. فکر می کنم مشکلات زیادی که منجر به سوال یا استیضاح می شود، ناشی از بی توجهی مدیران دولتی به پیگیری های نمایندگان است. این پیگیری ها ممکن است موضوعات ملی در چارچوب وظایف نمایندگی و یا مسائل منطقه ای باشد. من بر خلاف بعضی صاحب نظران مسائل حوزه های انتخابیه را مسائل شخصی نمایندگان نمی دانم. این ها هم مشکلات بخشی از ملت است که پیگیری می شود. مثالی را در ارتباط با یک مورد که خودم پیگیر بودم به ایشان گفتم. در خصوص بازنشستگی فرهنگیان و لحاظ نکردن ارتقای درجه به “خبره” و “عالی” نامه هایی را به سه مرجع که هر سه مسئول هستند و باید پاسخگو باشند نوشته ام و تاکید کرده ام که این موضوع خلاف قانون است اما تا این لحظه که پنج ماه از مکاتبه می گذرد حتی یک سطر پاسخ هم از این سه مرجع نگرفته ام. خوب من مجبورم وقتی نتیجه نمی گیرم، این موضوع را در قالب سؤال از وزرای مربوطه پیگیری کنم و طبعا دولت هم گلایه مند می شود که تعداد سوالهای مجلس باز هم بیشتر شد. در صورتی که اگر این مشکل رفع شود دیگر جایی برای گلایه باقی نمی ماند. وقتی نماینده ای می بیند پیگیری هایش در باره قشر محترمی از جامعه به این نحو بی پاسخ می ماند او هم مجبور می شود به هر طریق ممکن بحث را پیگیری کند که این باعث بروز مشکل در رابطه بین مجلس و دولت می شود.
از جمله سلایق شخصی بنده این است که وقتی در جلسات هستم و نمی توانم پاسخگوی تماس تلفنی کسی باشم سعی میکنم در اولین فرصت ممکن خودم با او تماس بگیرم و به کار او رسیدگی کنم. من پیشنهاد کردم، وزرا، مسئولین دستگاهها و معاونان پارلمانی هم این کار را انجام دهند و وقتی نماینده ای موضوعی را از طریق مکاتبه یا تماس پیگیری می کند سعی کنند جواب بدهند و از پاسخهای کلیشه ای اجتناب کنند. گاه می بینیم فرمی را از قبل آماده کرده اند و فقط نام نماینده روی آن نوشته می شود. وقتی نماینده این جوابهای کلیشه ای را می بیند طبعا ذهنیت پیدا می کند.
از سوی دیگر وقتی دولت نظرات و برنامه هایی را دارد و می خواهد آنها را اجرا کند چرا این برنامه ها را در کمیسیون ها مطرح نمی کند تا کار با تفاهم نمایندگان پیش برود. گاهی وقتی موضوع برای طرح در صحن علنی می رود، تازه برنامه دستگاه مطرح می شود که دیگر فرصتی برای بررسی آن باقی نمی ماند.
در مجموع، دستگاهها می توانند ارتباط مناسبی در پیگیری مسائل خود با کمیسیونهای مجلس و نمایندگان داشته باشند. این ارتباطات به راحتی می تواند مدیریت شود اما نه در دوره دولت قبلی نگاه درستی به جایگاه مجلس وجود داشت و نه در دولت فعلی آنگونه که انتظار است رفتار شده است.
مهد تمدن: گفته می شود که بر اساس آمار تعداد سؤال از وزرا از عدد 700 فراتر رفته است …
البته از این تعداد تنها 10 سوال از زمان تشکیل دولت فعلی در صحن علنی طرح شده است
مهد تمدن: فکر می کند عمر دولت قد می دهد که به این تعداد 720 سوال پاسخ دهد؟
این آمار در دولت قبل هم بالا بود
مهد تمدن: شما آمار تعداد سؤال از دولت قبل را دارید؟
در این خصوص باید به آمار سالانه مجلس مراجعه کنیم من الان آمار دقیقی در دست ندارم. اما مشابه بود. در هیئت رئیسه موضوع سوال تاکنون در حیطه مسئولیت من نبوده است.
طرح سؤال وظیفه ذاتی نماینده مجلس است و این جزو حقوق ملت هم هست. اگر نماینده در موقع ضرورت از آن استفاده نکند به سوگندی که در ابتدای نمایندگی به جای آورده، وفادار نمانده است.
باز هم تاکید می کنم که اکثر سؤالها پس از طی مراحل طولانی و پیگیری های فراوان از وزرا پرسیده شده است. بسیاری از سوالات در حین مراحل کمیسیون پاسخ خود را می یابد و وزیر که می توانست مشکل را با تماس تلفنی یا یک ملاقات کوتاه در دفترش حل و فصل نماید، در نهایت با حضور در کمیسیون مشکل را حل می کند.
در هر حال ما سعی میکنیم در هیئت رئیسه فرآیند را مدیریت کنیم تا مطلوبترین نتیجه حاصل شود. دستگاههای اجرایی هم نباید از سوال نمایندگان ناراحت شوند. نه تنها مجلس که همه ملت حق سوال از مسئولینشان را دارند. دولت پاسخگو یعنی دولتی که در راستای انجام وظایف خود، در مسیر پاسخگویی باشد نه آن که فقط طرح مسئله در کمیسیون یا طرح سوال از سوی نمایندگان آنها را مجاب به پاسخگویی کند.
در حال حاضر سوالات فراوانی از دولت در اذهان مردم وجود دارد و نمایندگان هم که برآمده از افکار عمومی مردم هستند باید این پرسش ها را مطرح کنند. برای مثال یکی از سوالاتی که در صحن علنی مطرح شد و نمایندگان از پاسخ و زیر و قولهایی که داد قانع شدند موضوع مسکن مهر بود. مسکن مهر طرحی بود که دولت قبل آن را در سطح وسیع در سراسر کشور اجرا کرد و صرفنظر از بحثهای حاشیه ای که به آنها وارد نمی شوم، الان در نیمه راه است و در هر شکل باید تعیین تکلیف شود. سرانجام این طرح، سوال بخش قابل توجهی از افکار عمومی جامعه و صاحبان مسکن مهر است. طبیعتا وقتی در این شرایط سوالی مطرح می شود انتظار اینست که به آن پاسخ داده شود.
مهد تمدن: از سخنان شما چنین بر می آید که یک نوع خلا در روابط دولت و مجلس وجود دارد. آیا اراده ای برای پر کردن این خلا وجود دارد؟
این مسائل قابل مدیریت است اما تنها بخشی از این در اختیار ماست، بخش دیگر دست دولت است و دولت محترم می تواند با انتخاب اشخاصی دقیق و مدیر به عنوان معاونین پارلمانی مسائل را تا حدودی زیادی کنترل و مدیریت کند
مهد تمدن: اگر موافق باشید کمی هم در ارتباط با شخص دکتر محمد حسین فرهنگی صحبت کنیم. شما چقدر خودتان را انتقاد پذیر می دانید؟
طبیعتا نه تنها من که همه مسئولین باید انتقاد پذیر باشند.
مهد تمدن: پرسشی که مطرح است این است که مدتی است در مجلس خیلی زیاد صحبت نمی کنید. این کم گویی دلیل خاصی دارد؟
سعی بنده این است که کارها به خوبی پیش برود. من پیش از آنکه در هیئت رئیسه حضور یابم ، اظهار نظر هایم زیاد بود. البته هنوز هم هرجا لازم باشد صحبت می کنم. اخیرا نطق داشتم و در موضوعی هم اخطار دادم که مجلس به آن رای موافق داد. البته تاثیر گذاری، صرفا محدود به اظهار نظر نیست و گاهی در مدیریت مسیر تقنین نیز می شود تاثیر گذار بود.
اگر شما در چند دوره اخیر آرای بنده را در بین دبیران هیئت رئیسه رصد کنید، ملاحظه می کنید که تعداد آرا هر سال نسبت به سال قبل رشد داشته است و این در حالی است که نمایندگان حساس هستند کما اینکه وقتی انتقادی به هیئت رئیسه مجلس داشته باشند آن را کتمان نمی کنند و حتی در پشت تریبون هم اظهار می کنند. مسلما دیدگاه خود را در رای هایشان هم اعمال می کنند. سعی این بوده است که ضمن احترام به درک و تشخیص یکایک نمایندگان، خروجی های مجلس از حداکثر استحکام و دقت برخوردار باشد. هر چند بنده فقط یک رای دارم اما سعی بر این است که تاثیر گذار باشم. تاثیر گذاری هم صرفا از مسیر اظهار نظر و سخنرانی نیست. البته در جایش صحبت هم کرده ام و موافقت یا مخالفتم را ابراز نموده ام.
طبیعتا بعضی از همکاران که وقتشان آزادتر است و درگیر مسائل کنترل جلسه نیستند بیشتر می توانند برای نطق و اظهار نظر وقت اختصاص دهند.
البته باید بگویم که در هر صورت همه ما انسان هستیم و انسان ممکن است نقص و ایراد هم داشته باشد اما نکته ای را که شما ذکر کردید، برای خودم ایراد جدی نمی دانم و شما را به قضاوت نمایندگان ملت و رایی که در انتخاب هیئت رئیسه داشتند توجه می دهم که می تواند جزئی از معیارهای قضاوت باشد.
مهد تمدن: چه اندازه از وقت هفتگی یا ماهانه خودتان را به دیدار های مردمی اختصاص می دهید؟
ده سال است که نماینده مجلس هستم و موارد معدودی پیش آمده که به صورت هفتگی در تبریز حضور نداشته باشم. با اینکه برایم سخت هم هست، اما سعی کرده ام حداقل یک روز و حداکثر سه روز در هفته در تبریز باشم. البته این جدا از حضور در هفته های حوزه های انتخابیه است. حتی سعی کرده ام دو هفته ای را که تحت عنوان تعطیلات تابستانی مجلس مطرح است در حوزه انتخابیه باشم. در مجموع عملاً از استراحت و آسودگی فکر که انسان به آنها نیاز دارد به خاطر پیگیری یا حل مشکلات مردم حوزه انتخابیه، صرفنظر کرده ام.
مهد تمدن: بیشترین مشکلاتی که مردم عموما بخاطر آن به شما مراجعه می کنند چه موضوعاتی را شامل می شود؟
در دفتر ارتباطات، درخواستها را دسته بندی کرده ایم. موضوعاتی مثل اشتغال و برخی معرفی ها به نهادهای حمایتی، از طریق مسؤولان دفتر انجام می شود. این قبیل اقدامات در طول هفته انجام می شود. مسؤولان دفتر در حالت محدود اجازه مکاتبه هم دارند و این کار را انجام می دهند. مواردی را هم که مراجعین اصرار دارند شخصا بنده را ملاقات کنند و یا به موضوعات تقنینی و نظارتی مربوط می شود یا مکاتبات وزارتخانه ها و گزارشهای مختلف، طرح مشکلات شخصی یا صنفی است که باید خودم ورود کنم، به همان روزهایی اختصاص می دهند که در تبریز حضور دارم. در این روزها گاه با 70 الی80 نفر ملاقات می کنم.
اما دفتر هر روزه پاسخگوی مراجعات مردمی است. موضوع مراجعات هم بسیار متنوع است. چه مراجعات شخصی و چه مراجعاتی که از نهاد ها و دستگاهها می شود. برای مثال در همین هفته جلسه ای با فرهنگیان داشتیم.
التزام دارم که اگر در این جلسات نظرات کارشناسی از بدنه بخشهای مختلف دریافت کردم، تا جایی که امکان دارد آنها را در مجلس مطرح و پیگیری کنم.
به هر صورت سعی کرده ام در این سه دوره نمایندگی فعال باشم. قبل از ورود به مجلس هم بنای بر همین بود. بعد از آن هم اگر در اوایل نقائص یا اشکالاتی وجود داشت سعی کرده ام آنها را رفع کنم تا جایی که احساس می کنم روند پاسخگویی کامل است. گاهی پیش آمده است که برخی مراجع کنندگان می گویند ما در عرض دو ماه گذشته بارها توانسته ایم با شما دیدار کنیم، اما مسئول اجرایی مستقیم آن دستگاه را که تمام هفته را هم در تبریز حضور دارد و وظیفه اش هم چیزی جز آن موضوع نیست، موفق نشده ایم ملاقات کنیم.
نمایندگان مجلس چون انتخابی هستند و از مردم رأی می گیرند طبیعتا باید به آنها پاسخگو باشند. در غیر اینصورت مردم در دوره های بعدی واکنش خوبی به آنها نشان نمی دهند. یک علت رشد آرای مردم را در سه دوره ای که حضور داشته ام، همین ارتباط منظم می دانم که در طول ده سال به طور مستمر انجام شده است. گاه برخی افراد مطلع این سطح از ارتباط مردمی را طاقت فرسا تعبیر می کنند، با این حال سعی کرده ام آن را ادامه دهم و امیدوارم تا زمانی که مردم اعتماد دارند این ارتباط را ادامه دهم.
مهد تمدن: تعامل شما با جامعه مطبوعاتی به چه نحو است؟
بخشی از تعامل با مطبوعات به این اختصاص دارد که جوابگوی پرسش های آنان باشیم. در جاهایی که به پرسشگری مطبوعات مربوط است سعی کرده ام همیشه ارتباط نزدیک و بروز داشته باشم، از جمله همین جلسه که در خدمت شما هستیم سعی کردم خیلی زود این دیدار انجام شود. در زمانهایی هم که حضور نداشته باشم جوابگوی تماسهای تلفنی رسانه ها هستم و در حد اطلاعات توضیح می دهم.
در مسائل کلان مطبوعات و بویژه مطبوعات استانی هم معمولا در جلساتی که در ارشاد تشکیل می شود شرکت می کنم و نظراتم را اعلام می کنم. برای مثال پیشنهاد داده ام که ارشاد به هر نوعی که امکان دازد، به عنوان متولی موضوع در جهت خودکفایی مطبوعات محلی پیشقدم شود و در مسیر تجهیز، نوسازی، خودکفایی و بی نیازی رسانه ها حرکت کند. اگر بخواهیم در استان رسانه های های قوی و استخوان دار داشته باشیم، حتما باید آنها را به خودکفایی برسانیم. اگر رسانه ای نتواند دخل و خرجش را هماهنگ کند قطعا نخواهد توانست ادامه فعالیت دهد و این هم مناسب تبریز و آذربایجان نیست که با این پیشینه تاریخی، مطبوعاتش با مشکل دست به گریبان باشند.
مهد تمدن: و سخن پایانی شما با مردم…
مردم ما در حوزه های مختلف همواره به نوعی حرکت کرده اند که معمولا پیشتاز بوده اند. این که می گویم شعار نیست. من قبل از آنکه نماینده مجلس شوم، زمانی که در دانشگاه تدریس می کردم کتابی تحت عنوان “انقلاب اسلامی، ریشه ها و پیامد ها” منتشر کردم. فصول آخر آن به تحلیل حوادث بعد از انقلاب اختصاص داشت. ودر آنجا عقیده ای را که هم اکنون هم دارم و تغییری پیدا نکرده است،اظهار کرده ام و آن این است که مردم در تشخیص های جمعیشان از ابتدای انقلاب تا کنون نسبت به مجموع شرایط داخلی و خارجی مسیر درستی طی کرده اند. اگر زمانی دفاع مقدس در جریان بود، سعی کرده اند آن بعد را در انتخابهایشان مد نظر قرار دهند. اگر زمانی بازسازی جنگ و اصلاحات اقتصادی نیاز بود به سمتی رفته اند که این فضا را ایجاد کنند. در مقطعی که احساس کرده اند فضای سیاسی جامعه مطلوب نیست و نیازمند اصلاحات جدی است به سراغ این ایده رفته اند و در مقطعی که موضوعات عدالتخواهی را در حاشیه دیده اند، سعی کرده اند از آن تفکر حمایت کنند. در این مقطع هم که آنها احساس کرده اند به نوعی تعادل، میانه روی و دوری از افراط نیاز است و باید تعامل منطقی در خارج و داخل برقرار شود، در این مسیر گام نهاده اند. بنابراین مردم را موفق صحنه های مختلف می دانم و راجع به آنها غیر از احترام و خضوع عرض دیگری ندارم. اگر در قالب پیشنهاد بخواهیم توصیه ای داشته باشیم اینست که همان مسیر گذشته را ادامه دهند.
مردم اگر در مقطعی به کسی اعتماد کرده اند، در طول مدیریت، او را رصد نموده اند. الان هم توصیه حقیر به عنوان خادم مردم به عموم جامعه آن است که همان روش را ادامه دهند و توجه کنند که بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی نگه داشتن ملت در صحنه و حرکت در راستای خواسته های آنان است. اگر هم افراد گلایه ای از موضوعی دارند و در مقطعی اشکالی در جایی می بینند آن اشکال را به کل حاکمیت تعمیم و تسری ندهند چون کل حاکمیت با اراده خود مردم شکل گرفته است، طبیعتاً وقتی مردم مسیری را انتخاب کردند، اگر مسؤولان به درستی در آن مسیر حرکت می کنند، از آنها حمایت کنند و اگر نه در فرصتهای بعدی تصحیح نمایند. بیش از این عرضی ندارم و همیشه موفقیت آنها را آرزو می کنم.