بایدها و نبایدهای یك طرح
اصولگرایان و اصلاحطلبان دور یك میز مینشینند؟
گروه سیاسی روزنامه سیاست روز در گزارش پیشین بررسیهای سیاست روز در خصوص گفتگوی دو جریان سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب كه توسط اصلاحطلبان مطرح شده است، به دلایل و بایدها و نبایدهای آن پرداخته و نظرات تعدادی از چهرههای شاخص دو طرف در این زمینه را منتشر كردیم.
در آن گزارش نظرات روحالله حسینیان، محمدرضا باهنر، محمدرضا تابش و فاطمه راكعی را آورده و به این نتیجه دست یافتیم كه اگر نگاهی واقع بینانه به شرایط سیاسی كشور داشته باشیم، بی تردید به این نتیجه میرسیم كه فضای لازم برای فعالیت اصلاح طلبان در عرصه سیاسی همانند پیش از انتخابات فراهم نیست و این جریان سیاسی برای بازگشت به شرایط گذشته نیازمندی های بسیاری از جمله بازسازی از درون و دوری جستن از تندرویها دارد.
از سوی دیگر اصولگرایان معتدل پذیرفته اند كه جامعه تك صدایی در دنیای امروز نه مقدور و نه به صلاح است. لذا آنها نیز باید اصلاح طلبان را برای رفع كاستی ها و اشتباهات و بازگشت به فضای سیاسی كشور یاری كنند.
اهمیت این موضوع در شرایط فعلی كشور كه از یك سو رهبری معظم انقلاب تاكیدات مكرری بر وحدت و جذب حداكثری داشته و از سوی دیگر دشمنان خارجی و عوامل فریبخورده داخلی آنها به دنبال سوء استفاده از اختلافات موجود میان جریانهای سیاسی هستند، باعث شد تا نظرات تعدادی دیگر از نمایندگان اصلاح طلب و اصولگرا در مجلس شورای اسلامی را در اینباره جویا شویم.
موانع گفتوگوی اصلاح طلبان و اصولگرایانرا خود اصلاحطلبان ایجاد كردند
محمدحسین فرهنگی نماینده اصولگرای تبریز در مجلس شورای اسلامی درباره اینكه آیا شرایط لازم برای گفتگو و مذاكره میان اصولگرایان و اصلاح طلبان وجود دارد؟ گفت: صرفاً گفتگو پدیده منفی نیست، اما برای تحقق این امر باید شرایطی فراهم باشد.
وی افزود: یكی از شرایط لازم داشتن اشتراكات است و وجود نكات مشترك حتی در سطح حداقلی برای انجام گفتگو میان دو جریان سیاسی ضروری است.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: در حال حاضر موانع زیادی برای گفتگو میان اصولگرایان و اصلاح طلبان وجود دارد كه یكی از مهمترین آن، مواضع اصلاح طلبان در خصوص اتفاقات و رخدادهای ساختارشكنانه سال 88 است.
فرهنگی ادامه داد: اصلاح طلبان باید مرز خود را با فتنهگران و ساختارشكنانی كه در مقابل نظام اسلامی ایستادگی كرده و با دشمنان بیگانه هم صدا شدهاند مشخص كنند. وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص وحدت گفت: ایشان الزامات و نیازهای وحدت در جامعه را تشریح كرده اند و به طور قطع وحدت با كسانی كه قانون اساسی و نظام اسلامی را قبول نداشته معنی ندارد و حتی گفتگو با این افراد جایز نیست. نماینده تبریز در مجلس با تاكید بر اینكه موانع بسیاری در راه گفتگوی اصلاح طلبان و اصولگرایان وجود دارد، اظهار داشت: این موانع را اصلاحطلبان با اشتباهات خود ایجاد كرده و خودشان هم باید به دنبال راهكارهایی برای رفع آن باشند.
فرهنگی تاكید كرد: به نظر من طرح چنین مباحثی برای این است كه اصلاح طلبان مجددا به عرصه سیاسی كشور بازگردند و این درحالی است كه مردم به دلیل عملكرد آنها حاضر به قبول این امر نیستند. وی در پایان با بیان اینكه عدم مذاكره با اصلاح طلبان به معنی نفی فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت وحدت و جذب حداكثری نیست، گفت: ما با كسانی كه معیارها و چارچوب تبیین شده از سوی رهبری معظم انقلاب را قبول داشته و در آن چارچوب حركت میكنند، حاضر به گفتگو هستیم، اما وحدت با فتنهگران و آشوبطلبانی كه با بیگانگان هم صدا شدند به هیچ عنوان پذیرفته شده نیست.
حسن غفوری فرد نماینده اصولگرای تهران در مجلس شورای اسلامی در این باره معتقد است: اصولگرایان باید در تحقق منویات رهبری عظیمالشان انقلاب برای جذب حداكثری تلاش كنند.
وی تصریح كرد: رهبری معظم انقلاب شرایط وحدت را تببین فرمودند و در همان چارچوب اصولگرایان میتوانند با بخشهایی از اصلاح طلبان گفتگو كنند و این امر در شرایط فعلی كشور و تهدیدهای خارجی ضروری است.
این نماینده مجلس ادامه داد: در جریان اصلاحطلب افراد معتدلی حضور دارند كه اشتباهات گذشته را قبول دارند. اگر این افراد گامهای عملی برای اصلاح اشتباهات گذشته بردارند، اصولگرایان میتوانند با آنها گفتگو كنند.
غفوری فرد تاكید كرد: وقتی خود را پیرو ولایت میدانیم، باید برای تحقق منویات ایشان تلاش كنیم و جذب حداكثری برای پیشبرد اهداف مقدس نظام و مقابله با دشمنان خارجی از جمله اقداماتی است كه اصولگرایان باید برای تحقق آن زمینه سازی لازم را انجام دهند.
وی افزود: ممكن است افرادی اشتباهاتی داشته و یا حتی نظرات متفاوتی نسبت به اصولگرایان بیان كنند. ما باید در راستای وحدت و جذب حداكثری با آنها وارد گفتگو شده و شرایط لازم برای اصلاح آنها و یا اصلاح برخی نواقص و كاستیها را فراهم كنیم.
عضو شورای مركزی حزب موتلفه با بیان اینكه هیچ اشكالی برای گفتگو با كسانی كه در دوره ای از فعالیت سیاسی خود اشتباه كرده اند وجود ندارد، گفت: اگر بتوانیم عده ای كه راه خطا طی كرده را امروز آگاه كرده و آنها را مجددا به دامان انقلاب و ولایت بازگردانیم، كار ارزشمندی انجام داده و در شرایط حساس كنونی كشور این وظیفهای است كه بر عهده اصولگرایان قرار دارد.
غفوریفرد تاكید كرد: البته وحدت و گفتگو با كسانی كه با بیگانگان هم صدا بوده و سر ستیز با ارزشهای اسلام وانقلاب دارند به هیچ عنوان مورد تایید نیست.
وی در پایان تاكید كرد: منظور از گفتگو و وحدت، حركت در چارچوبی است كه رهبری عظیمالشان انقلاب برای جذب حداكثری ترسیم فرموده و خارج از آن مورد تایید نخواهد بود.
شناخت مشتركات و حركت به سمت وحدت
از سوی دیگر مصطفی كواكبیان نماینده اصلاح طلب سمنان در مجلس شورای اسلامی معتقد است كه موانع بر سر راه گفتگوی اصولگرایان و اصلاحطلبان را برخی تندروها ایجاد میكنند.
وی تصریح كرد: در حال حاضر كشور نیازمند وحدت همه آحاد جامعه است و هرگونه تفرقه و اختلافی به طور قطع دستمایهای برای كشورهای خارجی خواهد بود تا بتوانند به اهداف خود در مورد ایران دستیابند.
مدیرمسئول روزنامه مردم سالاری اظهار داشت: اصلاح طلبان و اصولگرایان باید در شرایط فعلی نقاط مشترك خود را پیدا كرده و پس از آن با انجام گفتگو و مذاكره به سمت وحدت حركت كنند.
كواكبیان تاكید كرد: وحدت به معنی از بین رفتن تمام اختلاف نظرها نیست و هیچ كس هم مدعی نیست كه وحدت اصولگرایان و اصلاحطلبان به معنی تفاهم آنها در تمام موارد خواهد بود.این نماینده مجلس متذكر شد: در شرایط فعلی كشور ما نیازمند وحدت است و رهبری عظیمالشان انقلاب اسلامی بارها بر این موضوع تاكید فرمودهاند. ما اگر خود را ولایتمدار میدانیم باید در مسیری كه ایشان ترسیم فرمودهاند، حركت كنیم.
كواكبیان با بیان اینكه برخی از تندروها مخالف گفتگوی اصولگرایان و اصلاحطلبان هستند، گفت: نباید به این تندروها میدان داد تا بتوانند اختلافات را بزرگ كرده و یك مجموعه ریشهدار به عنوان اصلاح طلبان را از صحنه حذف كنند. به طور قطع حذف اصلاحطلبان كه پایگاه مردمی دارند به سود كشور نخواهد بود.
همچنین محمدرضا خباز دیگر نماینده اصلاح طلب مجلس در اینباره میگوید: اصلاحطلبان جریانی ریشهدار در عرصه اجتماعی و سیاسی كشور هستند و حذف آنها نه معقول است و نه شدنی.
وی تصریح كرد: كسانی كه به فكر حذف اصلاحطلبان هستند، واقعیت ها را انكار میكنند.
نماینده مردم كاشمر در مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: متاسفانه برخی تندرویها از سوی هر دو طیف موجب شد كه ما شاهد برخی رخدادها باشیم كه به سود كشور نبوده و ادامه آن به طور قطع خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
وی با تاكید بر اینكه در شرایط فعلی گفتگوی اصولگرایان و اصلاحطلبان برای رسیدن به نقاط مشترك ضروری است، گفت: این كار به تلطیف شدن فضای سیاسی و اجتماعی كشور كمك كرده و موجب میشود كه برنامههای توسعه ای كشور با جدیت پیگری شود.
خباز در پایان تاكید كرد: ما باید به سمت وحدت حركت كرده و هر اقدامی كه دستیابی به وحدت را با مشكل روبرو میكند، انجام ندهیم كه به سود كشور نیست.