نقل از رسانه های مختلف، 25 مهر 87
پرداخت نقدی یارانه ها بر اساس مدل ارایه شده در کوتاه مدت نیاز به بررسی بیشتری دارد.
عضو کمیسیون ویژه تحول اقتصادی مجلس گفت: پرداخت نقدی یارانه ها با مدل هدفمند کردن یارانه حامل های انرژی در سه مرحله حداقل در کوتاه مدت امکانپذیر نخواهد بود.
محمدحسین فرهنگی در گفت و گویا فارس که در باره قرائت دومین گزارش کمیسیون ویژه از طرح هدفمند کردن یارانه ها و اعلام قابل اطمینان نبودن این مدل ها توسط مجلس پرسید، گفت پاسخ دولت به این ایراد که پاسخ درستی نیز هست، این بود که مدل بهتری وجود ندارد.
وی توضیح داد: مدل خاصی از سوی بخش ها مانند مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد نشد. بنابر این اصل بر این است که کامل ترین و بهترین مطالعات در باره هدفمند کردن یارانه ها توسط دولت انجام شده است.
فرهنگی در عین حال اظهار داشت، نگرانی هایی که از سوی برخی صاحب نظران و مرکز پژوهش های مجلس مطرح می شود این است که بسیاری از مسائل انسانی در قالب مدلهای موجود قابل پیش بینی نیستند.
وی شوک هایی که ممکن است طرح هدفمند کردن یارانه ها ایجاد کند، انتظار تورمی را از جمله این مسائل دانست و اضافه کرد: یکی از مکانیزمها، مکانیزم استفاده از قیمت است که از تعامل عرضه و تقاضا به دست می آید. وی گفت مدلی که دولت آن را برای ارایه لایحه هدفمند کردن یارانه ها پذیرفته، مدل FP است که مدلی کامل تر از مدل IO است، پیش بینی های این مدل منطقی تر و اجتماعی تر است، نگاه واقع بینانه تری به مسایل اقتصادی دارد و بسیاری از روابط و ظرایف را به دست می دهد. فرهنگی تصریح کرد: تردیدهای مطرح از این جهت است که عده ای معتقدند سپردن سرنوشت 70 میلیون نفر به دست مدل FP صحیح نیست، این مدل ریسکی است که نمی توان از نتایج آن چندان اطمینان حاصل کرد و مدیران نباید آن را بپذیرند.
سیاست گذاری و برنامه یزی
وی گفت: مطالعات دولت در عین حال آخرین اطلاعات و روابط را در بردارد و مطالعات جدیدتری وجود ندارد. فرهنگی با بیان اینکه بحث هدفمند کردن یارانه ها اکنون به مرحله «سیاست گذاری» و «برنامه ریزی» رسیده است، افزود: بر این اساس کسانی که دیدگاه های مختلف را پیگیری می کنند باید با محاسبه همه جانبه آثار بعدی، شوک های قابل پیش بینی و احتیاط ها حرکت کنند. وی تأکید کرد: ما در کمیسیون ویژه در باره روزآمد و مناسب بودن مدل ها بحث نداشتیم و بحث های مطرح مربوط به احتیاط ها بود. وی خاطر نشان کرد: یکی از بحث ها این بود که در هدفمند کردن حاصل های انرژی سریع عملی شود یا مدت دار؟ گزارش وزارت اقتصاد در این باره قابل توجه بود، آنها معتقد بودند نباید احتیاط های ضروری، اصل موضوع را منتفی کند. فرهنگی اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که هیچ یک از صاحب نظران در اصل موضوع تردید ندارند و اصل را می پذیرند، اما تلاش مجلس و دولت این است که تحولات اقتصادی و به ویژه بحث هدفمند کردن ها باید در اجرا یا کمترین هزینه ها همراه باشد.
سرعت عمل دولت
وی ادامه داد: باید نخست تصمیم بگیریم که سیاست های قیمتی و غیر قیمتی چگونه باشد. سیاست های قیمتی مربوط به پرداخت نقدی یارانه هاست و سیاست های غیرقیمتی سیاست تعیین قیمت های متفاوت برای مصرف کنندگان مختلف است، مانند آنچه در تعرفه های پلکانی آب و برق اعمال می شود. فرهنگی ادامه داد: تفاوت قیمت البته منجر به کاهش مصرف نمی شود، اما هزینه های اجتماعی را تعدیل می کند. عضو کمیسیون ویژه تحول اقتصادی اظهار داشت: دولت در رابطه با هدفمند کردن یارانه حامل های انرژی زمان بندی را پیش بینی کرده که حداقل در کوتاه مدت کردن نقدی یارانه نیز در متن های ارایه شده از سوی دولت مبهم صحبت شده بنابراین سرعت عمل دولت در اجرای طرح تحول را تعدیل کرده است. فرهنگی همچنین در باره احتمال اجرای طرح هدفمند شدن یارانه ها در دومین نیمه امسال که بحث آن مطرح بود، پیش بینی کرد: این بستگی به میزان پیشرفت کار دارد. کمیسیون ویژه تا به حال دو گزارش را ارایه کرده و طرح نمایندگان مجلس در این باره به کمیسیون ویژه ارایه شده است بنابر این اصل هدفمند کردن یارانه ها هنوز به مرحله بررسی جدی نرسیده است. وی گفت: جزییات را بعداً می توان تعیین کرد، هر چند برخی معتقدند قوانین موجود برای هدفمند کردن یارانه ها کفایت می کند و نیازی به منابع جدید وجود ندارد.