پدیده بالا رفتن نرخ ارز
محمد حسین فرهنگی؛ در خصوص وضعیت دلار گفت: «نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد، برخی معتقدند که این افزایش قیمت کاذب است و قیمت فعلی واقعی نیست. این نظر بانک مرکزی است اما برخی دیگر معتقدند که قیمت واقعی ارز قیمتی نیست که در نظام بانکی ما مطرح شود و قیمت واقعی ارز بالاتر از آن است.»
فرهنگی ادامه داد: «اما آنچه که مسلم است این است که بالا رفتن قیمت ارز تاثیر مشخصی در حوزههای مختلف دارد. نوسان ریسک سرمایهگذار را بالا میبرد و اما در صادرات به نفع صادرکننده است و مشوقی است برای صادرات، چه برای کسانی که در حوزههایی که بنگاههای تولیدی محصولات خود را صادر میکنند و چه کسانی که در بازار به امر صادرات مشغول هستند.»
نماینده مردم تبریز افزود: «البته اگر دولت بخواهد میتواند مانند گذشته ارز را در قیمت پایینتری نگه دارد و راه آن عرضه انبوه ارز است که در روزهای گذشته مورد انتقاد برخی از صادرکنندگان و تولید کنندگان بوده است.»
وی تصریح کرد: «باید بیشتر به آثار آن پرداخت تا اینکه بتوان آن را مدیریت کرد و اگر بشود آثار مثبت را در هر حوزه ارزیابی کرد بهتر میتوان در مدیریت تصمیمگیری نمود. البته وظیفه بانک مرکزی است که قیمتها را مدیریت بکند.»
فرهنگی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه دولت می گوید اقتصاد بحرانی نیست، روند بازار ارز را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: «این نوسانان به معنی بحرانی بودن نیست. از سالها پیش در مجلس نمایندگانی بودند که معتقد بودند دولت باید دخالت خود را در بازار ارزکاهش داده و ارز به سمت قیمت واقعی خود حرکت کند، بنابراین کسانی هستند که نه تنها این شرایط منفی نمیدانند، بلکه نقطه پیشنهادی آنها برای اصلاح اقتصادی کشور همین میباشد. نظر مقابل این است که بالا رفتن قیمت ارز آثار تورمی دارد و باعث بالا رفتن قیمتها میشود، بنابراین معتقد افزایش قیمت ارز نیستند.»
فرهنگی در پایان گفت: «در چندگانگی نرخ ارز سو استفادهها شکل می گیرد و تجارب تلخی از دوگانگی و حتی چندگانگی در گذشته داریم. پیشنهاد، رفتن به سوی تک نرخی شدن ارز است.