در رابطه با الزامات برنامه ششم، پیشنهاد این است که نقیصهای را که در طول برنامههای گذشته داشتیم، دولت و مجلس برطرف کنند. همچنین برنامه میان مدت عمدتا برای اعمال سیاستهای با هدف گذاری کلان به عبارت دیگر یکی از مراحل برنامههای بلندمدت، مانند چشم انداز است.
محمد حسین فرهنگی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با توجه به سال پایانی برنامه پنجم توسعه کشور، در رابطه میزان تحقق اهداف این برنامه در گفتگو با «شما»، گفت: برنامه پنجم توسعه با توجه به محورهایی که در آن در نظر گرفته شد، در مجلس تصویب شد و دارای ابعاد مختلفی است که بعضا موجب ابتکاراتی در کشور شد. از جمله تصمیماتی است که در حوزه سلامت اتخاذ شد تا از طریق یارانهها اقدامات حمایتی مناسبی در بخش درمان صورت پذیرد، بهگونهای که هم در حوزه بیمه همگانی درمان وهم در تشکیل مراکز درمانی و بیمارستانها و کاهش هزینه درمان از بیماران و خانواده آنها حمایت لازم صورت گیرد. خوشبختانه این تصمیم نهایی شد و دولت نیز آن را به مرحله اجرا در آورد.
وی یادآور شد: اهداف برنامه پنجم توسعه در حوزههای مختلف مشخص شده است، که این اهداف در برخی از این حوزهها محقق شده و برخی نیز در دست اجرا است و بعضی از موارد هم اجرا نشده است. یکی از قوانینی که در دستور کار قرار دارد بهبود فضای کسب و کار است. امید است که این برنامه به دلیل شروع اجرای آن برنامههای موثری در آن صورت بگیرد، تا همه احکام منجر به شکل گیری قانون مستقلی برای بهبود فضای کسب وکارشود. این قانون در دستور کار دولت است اما بسیاری از احکام آن عملیاتی نشده است.
فرهنگی در ادامه یادآور شد: در برنامه پنجم توسعه در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و علمی و مسائل اجتماعی نیز تصمیماتی اتخاذ شده بود، که متاسفانه چه در دوران دولت قبلی و چه فعلی تکالیفی راه برعهده داشتهاند که عملیاتی نشده است. در هنگام بودجه سالانه باید گزارشی از اقدامات لازم را در رابطه با میزان تحقق برنامه ارائه می شد، که تحت عناوین مختلف استنکاف کردهاند، عملا این حکم قانونی اجرا نشد.
وی افزود: همچنین ارائه الگوی پیشرفت و عدالت که در واقع حکم ماده یک برنامه است و دولت مکلف است نسبت به تدوین و ارائه برنامه اقدام کند، امسال که سال پایانی برنامه است، اقدامی از سوی مسئولین اجرایی و مختلف به عمل نیامده است. البته در این راستا کارهای پراکندهای انجام میشود اما تا نقطه مطلوب فاصله زیاد است.
نماینده مردم تبریز تصریح کرد: در برنامههای پنجم شاخصهایی را پیش بینی کرده بودیم که برخی از آنها عملی نشد. از جمله رشد اقتصادی و همچنین کاهش ضریب جینی. در ابتدا حرکت خوبی را داشتیم که در دورههای اخیر کند شد؛ احکام اقتصادی و اجتماعی دیگری وجود دارد که که متاثر از مسائل بین الملل نبوده اند اما اجرا نشده اند .
این عضو هیئت رئیسه مجلس با اشاره به تنظیم برنامه ششم توسعه در سال جاری به الزامات این برنامه پرداخت و اظهارداشت: در رابطه با الزامات برنامه ششم، نقیصهای را که در طول برنامههای گذشته داشتیم، دولت و مجلس آنها را برطرف کنند. وی خاطر نشان کرد: برنامههای میان مدت باید با دید برنامهریزی معکوس نسبت به برشهای مقطعی اهداف را پیش بینی کند. در طول بیست سال باید پلههایی را طی بکنیم، لذا به طور مشخص بگوییم در حوزههای نفت، سرمایه گذاری داخلی و خارجی، حوزه های مختلف اقتصادی، سلامت و اجزای بخش فرهنگی در سینما، تئاتر و دفاع مقدس و… و یا در حوزه دانشگاهها و صنعت و کشاورزی و… هرکدام به صورت جداگانه باید به چه مراحلی برسیم و کدام گامها را برداریم، تا به اهداف کلی نظام نزدیک شویم.
فرهنگی تاکید کرد: طبیعتا اگر بتوانیم چنین رویکردی را در برنامه ششم تدوین کنیم، برنامه به عملیاتیبودن نزدیکتر می شود، تا به بیان ایدههای مختلف و کلیات موضوعات و یا مواردی که بیشتر جنبه اصلاح و تغییرقوانین دارند تا برنامههای مشخص! لازم نیست که بین برنامه و اهداف آن اصلاح قوانین را در دستور کارمان داشته باشم! همین مبنا مبنای خوب و مناسبی برای ارائه دادن یک راهبرد مشخص برای سیاستهای برنامه ششم است. از طرفی اگرسیاستهای کلی برنامه ششم توسعه از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شود، هم دولت و هم مجلس در راستای رسیدن به اهدافی که اشاره شد، وسیاستهای کلی به گونه ای که قابلیت سنجش و قضاوت را داشته باشند، برنامه را تدوین کنند.