پیشاپیش اربعین حسینی را حضور همه عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) و پویندگان صادق راه او تسلیت عرض می کنم.
امروز بیش از هر روز دیگری نیازمند وحدت هستیم. صدا و سیما، رسانه های رسمی و غیررسمی، مکتوب و مجازی به این مهم توجه و التزام مورد نیاز را داشته باشند. خلأهای قانونی و ضعف در نظارتها باعث شده است تا وحدت ملی به شدّت آسیب پذیر شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان اخیر خود بر تمدن نوین اسلامی و معرفی آن به جهانیان تأکید کردند. آنچه این ایده را محقق می کند، همبستگی است نه پیامهای ضد همبستگی.
توجه به قومیتهای مختلف در کشور و اعتماد به آنها برخلاف تصور برخی، باعث انسجام اجتماعی و افزایش سرمایه اجتماعی می شود. در قانون مجازات اسلامی برای توهین به فرد (درماده 608) توهین به مقامات و مأموران دولت(در ماده 609) حتی توهین به یک کودک (در ماده 619) جرم انگاری شده و برای آنها مجازات تعیین شده است. اما برای توهین به میلیونها انسان، هیچ حکم قانونی وجود ندارد. دادستان هم به عنوان مدعی العموم ورود نمی کند و مسؤولانی مانند مسؤولان صدا و سیما هم نظارت کاملی بر اقدامات زیر مجموعه های خود ندارند.
این آسیب جدی است. در سال 85 در مجلس نسبت به این مهم ورود کردیم اما در مجلس و قوای دیگر نسبت بدان استقبال نشد. گفته نشود توهین امر مبهمی است. در استفساریه قانونی مصوب سال 1379 توهین کاملاً تعریف و به تشخیص قاضی منوط شده و عرفیات جامعه مبنای آن قرار گرفته است. سعدی می گوید: یکی از شعرا پیش امیر دزدان رفت در قلب زمستان و او را ثنایی گفت. فرمود تا جامه از وی برکندند و از ده به (بیرون) کردند. مسکین برهنه به سرما همی رفت. سگان در قفای وی افتادند. خواست تا سنگی بردارد و سگان را دفع کند. زمین یخ بسته بود. عاجز شد، گفت این چه بد فعل مردمند! سگ را گشاده اند و سنگ را بسته! حکایت امروز اقوام عزیز و شریف ایرانی همین است. سنگها را بسته اند و سگها را رها کرده اند.
این فراز از عرائضم را با این شعر جاودانه سعدی پایان می دهم:
بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضو ها را نماند قرار
به همین مناسبت به شبکه های اجتماعی متنوع هم اشاره می کنم. این شبکه ها در حالت برزخ قرار دارند. نه کسی راه کاری ارائه می کند، نه اقدام کنترلی وجود دارد و در کنار آثار مثبت گسترده، به امکانی برای جرم سفید تبدیل شده است. خلأ ارزشگذاری باعث شده است تا هیچگونه نظارتی وجود نداشته باشد. ما نمی توانیم از پرواز پرندگان از بالای سرمان جلوگیری کنیم ولی می توانیم از لانه کردن آنها در خانه خودمان پیش گیری نمائیم. در بومی سازی این ابزارهای نوین، هم می توان خلأها را پوشش داد و هم آنها را نظارت پذیر کرد.
تشویش اذهان گسترده ای در باره جایگاه نمایندگی مجلس در جریان است و نمایندگان مجلس بطور گسترده با انگیزه های مختلف در معرض انتقادهای نادرست و پردازشهای نا مناسب قرار می گیرند. نمایندگی مردم در هر دوره مجلس چهار ساله است. تداوم تخطئه آن، باعث کاهش مشارکت مردم در انتخابات می شود. نهادهای مسؤول در این زمینه تمهیدات مناسبی داشته باشند.
رکود اقتصادی باعث توسعه شکاف طبقاتی می شود. به دولت محترم هشدار می دهم تنها ارائه بسته به صورت شفاهی و مجمل کافی نیست. باید با نگاهی صحیح به راهبرد و چشم انداز اقتصادی و اجتماعی کشور اقدامات اجرایی سریعی تدبیر گردد. از فشار مالیاتی مضاعف بر فعالان اقتصادی که دارای توان اندکی هستند، اجتناب شود. در بسته اعلام شده، از هیچکدام اینها خبری نیست.
70% پروژه های عمرانی اشتغال ناقص دارند و تنها حدود 5% از کارخانجات با ظرفیت کامل کار می کنند. دولت، به جای تقلیل گرایی و متمرکز شدن بر وامهای مصرفی مانند وام خودرو به توانمندی ها و ارائه تسهیلات تولیدی و حمایتی متمرکز شود. از متقاضیان اشتغال در کشور حمایت کند و آنها را بی پناه و بدون چشم انداز روشنی رها نکند. در این زمینه مصوبه مجلس داشتیم و به علت مخالفت تمام قد دولت محترم چند سال است در مجلس خاک می خورد و نهایی نمی شود. این جوانان عزیز سرمایه های حال و آینده کشورند و فرصتها از دست می روند. تشدید رکود اقتصادی مانع کارآفرینی و ریسک پذیری است که در برنامه های دولت محترم 2 سال است در حد سخن و شعار باقی مانده است.
در مورد جمعیت سالخورده و کهنسال کشور هم باید برنامه داشت. نه دولت، نه مجلس و نه نهادهای 26 گانه بدان اهتمام نمی ورزند و عملاً از برنامه ریزیها حذف شده است. بی توجهی به اوقات فراغت آنها، حمایت از آنان، پوشش فرهنگی و باز توانی شغلی، اقتصادی و حرفه ای باعث به حاشیه راندن این جمعیت با تجربه و ارزشمند در کشور می شود و این درست نیست.
رشد خیره کننده حضور بانوان عزیز در حوزه های مختلف علمی، اجتماعی و ورزشی جای تقدیر دارد. حضور موفق آنان در صحنه های مختلف ورزشی و المپیک با حفظ ارزشهای اسلامی بیانگر توانمندیهای بانوان ارجمند در کشور است. از وزارت ورزش و جوانان برای این مهم نیز باید تقدیر کرد.
افزایش جمعیت در استان آذربایجان شرقی و کسب رتبه اول در کشور در شش ماهه ی گذشته و توجه اهالی استان به تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی با ارزش بوده است. افزایش موالید در کشور باعث جلوگیری از ناقص شدن خانواده ها، بهبود نظام خویشاوندی، کاهش میانه سنی جمعیتی رشد بالقوه نیروهای فعال شاغل و تحکیم روابط خانوادگی می گردد.
در مورد برجام افراط و تفریطهایی وجود دارد. در این توافق، در کنار تلخیها و شیرینی های احتمالی باید به نکات مهمی توجه داشت:
1- جامعه، فرایند برجام را پذیرفته است و باید از مقام معظم رهبری و تیم مذاکره کننده در این فرایند تقدیر کرد.
2- به جای تبدیل برجام و جزئیات آن به رقابتهای درونی در کشور توجه ها، به رفتارهای طرف مقابل معطوف شود و اگر شرایط قانونی پیش بینی شده در قانون و تذکرات رهبری عزیز انقلاب رعایت نشد، بطور قاطع به توسعه فناوری هسته ای باز گردیم و با انرژی مضاعفی آن را پی گیریم و در صورت عمل صحیح کشورهای غربی، از فرصتهای پیش آمده حداکثر بهره را ببریم.
3- در این فرایند، وحدت در درون کشور می تواند همه آنچه را گفتیم محقق سازد و هرگونه تفرقه و اختلاف چه بین جناحها و چه در درون هر کدام از آنها، همه زحمات را در صفر ضرب کرده و به جای تبدیل تهدیدها به فرصت، فرصتها را به تهدید تبدیل می کند. درخواست می کنم همه به این مهم توجه کنند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت را به دو فرصت مهم استان آذربایجان شرقی و نقش آفرینی آنها توجه می دهم. مس و نفلین سینیت دو مزیت مهم هستند که به دلیل عدم توجه مسؤولان ذی رابط ملی و استانی، شرایط خوبی ندارند. در خصوص مس، نقش استان نزدیک به صفر است و با ورود هرگونه نیروی مبتکر بومی و استانی به آن حوزه مخالفت می شود. انتظار داریم با جدّیت بهتری این موضوع پیگیری شود.
در پایان از دولت محترم می خواهم به تعهداتی که در دیدار عمومی رئیس جمهور محترم در خصوص آزادراه تبریز سهند اعلام شد، عمل نمایند. این موضوع در صورتجلسه ارسالی به استان نیامده است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته