بخشهایی از مباحث عنوان شده توسط دکتر فرهنگی،
نماینده مردم تبریز آذرشهر و اسکو و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی
در نشست گزارش و هم اندیشی 4 مرداد 1396
امروز، جایگاه بین المللی جمهوری اسلامی ایران نه تنها تثبیت شده بلکه توسعه هم یافته است. تشدید بی تدبیری های آمریکا و انسجام جبهه مقاومت در منطقه شرایطی به وجود آورده است که جمهوری اسلامی ایران به جایگاه بین المللی برجسته ای دست یافته که حتی مخالفان، در منطقه و جهان بدان اذغان دارند. موضوع قطر نمونه ای از این موارد است.
غربیها هر چند توانستند انقلابهای کشورهای اسلامی را مدیریت کنند، اما موفق نشدند آن را به فرصتی برای خود تبدیل نمایند و امروز اسرائیل منزوی تر از هر زمان دیگر است. اقدام اخیر آمریکا علیه ایران، روسیه و کره شمالی نیز راه به جایی نخواهد برد. اگر ایران و روسیه اراده کنند، آمریکا در منطقه منزوی و اقتصادش آسیبهای جدی می بیند.
در حوزه داخلی نیز موضوع کابینه را پیش رو داریم.، تأکید مجلس، ارائه دولتی کارآمد و تأثیرگذار در مسائل داخلی، حل کننده مشکلات و مدیریت صحیح بخشهای دچار چالش است. از بخشهای مهم کشور، حوزه اقتصادی است. مطلع می شویم بخشهای اقتصادی نه تنها تقویت نمی شوند بلکه مدیران ضعیف تر و بعضاً تئوری پرداز بر منصبهای مهم اقتصادی مستقر می شوند. نرخ بیکاری در سه سال گذشته 10% رشد داشته است. آن هم با تعریف ناصحیحی که از اشتغال وجود دارد. 65% رکود در صنعت ساختمان نتیجه رکود در بازار مسکن و تعطیلی پروژه های عمرانی است.
اگر دو تصمیم مجلس در خصوص تأمین قیر رایگان برای پروژه های عمرانی 5 دستگاه (راه و شهرسازی – بنیاد مسکن – سازمان شهرداری ها – جهاد کشاورزان و نوسازی مدارس) و تأمین مالی مستقیم دهیاریها و شهرداریها به صورت متمرکز نبود، با مدیریتهای موجود شاهد تعطیلی کامل در کشور بودیم و به کشوری مصرف کننده و غیرمولد تبدیل می شدیم.
وضعیت ناهنجار بانکها با مشکلاتی که بر سرشان آوار شده است. وجود نقدینگی بالا در جامعه بدون آن که مدیریت صحیحی بر آن حاکم باشد و هدایت آن به سوی بازارهای کاذبی مانند مؤسسات مالی و اعتباری، پیش خور کردن اعتبارات سالهای آینده در قالب اوراق مشارکت و تأکید بر حاشیه ها به جای متن اصلی مسائل جامعه، از مصادیق این ناکارآمدی است. بخش فرهنگ و تعلیم و تربیت نیز حال و روز بهتری ندارند.
در حوزه تأثیرگذاری های مجلس با تأکید بر سه قانون مهم جدید در دستور کار است. قانون برنامه ششم، قانون بودجه 96 و احکام دائمی برنامه های توسعه – کمیسیونهای مجلس مکلف شده اند همزمان با تشکیل دولت جدید نسبت به پیگیری اقدامات و برنامه های دشتگاههای اجرایی اقدام کنند.
مصوبه مهم مجلس در خصوص هنرمندان و فعالان صنایع دستی از اقدامات مهم و تأثیرگذاری است که می تواند در تسهیل اشتغال نقش آفرینی کند. تمدید مهلت اجرای بودجه عمرانی سال 95 تا پایان شهریور ماه نیز از اقدامات مثبتی است که می تواند به کمک دستگاهها و بخشهای مرتبط بیاید.
در کمیسیون ویژه تولید ملی نیز اقدامات مهمی در جریان است. در حوزه بهبود فضای کسب و کار، اجرای اصل چهل و چهارم قانون اساسی، موضوع مهم اشتغال و حمایت از تولید ملی از مسائلی است که به آنها پرداخته می شود.
در حوزه اشتغال اقدام به باز تعریف اشتغال خواهیم کرد که در صورت باز تعریف شاهد واقعبینی در آمارها و در صورت حمایت از جویندگان کار، شاهد امکان برنامه ریزی صحیح و دقیق در این حوزه ها خواهیم بود.
موضوع 2030 اقدام اشتباهی بود که توسط برخی از مسؤولان دولتی انجام پذیرفت و مجلس نیز بسیار دیرهنگام در جریان قرار گرفت و مخالفت کرد. ظاهراً موضوع با دخالت شواریعالی انقلاب فرهنگی متوقف گردید. اما در حوزه هایی مانند فضای مجازی پیگیری می شود.
در مسائل استانی به چهار مسأله مهم اشاره می کنم:
در خصوص تبریز 2018 مجمع نمایندگان جلسه مهمی با رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری داشت که نتیجه آن در هیأت دولت مطرح و منتهی به مصوبه با ارزشی شد که برابر آن، دستگاههای اجرائی موظف شدند.10% اعتبارات متمرکز خود را به این موضوع اختصاص دهند و همچنین ردیفی برای این منظور در بودجه اختصاص یابد. دو ستاد ملی و استانی نیز تشکیل شد که امیدواریم شورای شهر و مدیران شهرداری در کنار سایر مسؤولان استانی بتوانند این مهم را به خوبی پیش ببرند.
در خصوص دریاچه ارومیه، متأسفانه شاهد کاهش مجدد آب دریاچه هستیم. مطلع شدیم اخیراً برای پاک کردن صورت مسأله ظرفیت اسمی دریاچه را کاهش داده اند. برداشت نمک از دریاچه هم استمرار دارد که باعث تأخیر بیشتر در حل مسأله دریاچه می شود.
پیشنهاد می کنیم ستاد احیاء دریاچه ارومیه در آذربایجان مستقر شود. هدایت از مرکز، با وجود صرف اعتبارات گسترده، نتایج مطلوب قابل توجهی نداشته است.
موضوع کارخانه ماشین سازی برای ما مهم است. یکی از صنایع مادر و اصلی ما ماشین سازی است. طی جلسه ای که با وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس هیأت مدیره شستا داشتیم، موافقت آنها با واگذاری ماشین سازی به شستا اخذ شد. با اقدامات غیرقابل توجیه خصوصی سازی، هر 6 نماینده تبریز آذرشهر و اسکو، نامه ای به رئیس جمهور محترم نوشتیم که کارخانه به شستا واگذار شود. ایشان نیز دستور اقدام صادر نمودند.
تیم فوتبال ماشین سازی سالهاست عملاً از کارخانه منفک شده است. ما مخالف نیستیم که این تیم را هر شخص حقیقی یا حقوقی اداره کند. اما کارخانه ماشین افزار مادر، باید حفظ شده و توسعه یابد. موضع رسمی و یکپارچه ما این است و اگر خلاف آن انجام پذیرد. مقامات مسؤول باید پاسخگو باشند.
شورای معادن استان بایستی سریعاً تشکیل شود و در خصوص حفظ منابع مالی مرتبط با ذخائر معدنی در استان، توسعه صنایع معدنی و تبدیل معدن به سکوی حرکت جدید اقتصادی استان اقدام کند. این شورا اختیارات گسترده ای دارد.
https://t.me/joinchat/AAAAAENrqegWCifkN9akYw