دکتر فرهنگی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
دولت از روش غارت مشاغل پرهیز کند/بودجه سال آینده تفاوت چندانی با دوره های قبل ندارد/اعتراضات داخلی به مذاکرات هسته ای می تواند کارایی اهرم فشاری بر غرب داشته باشد /دولت سه برابر بودجه کل کشور پروژه های ناتمام دارد.
عضوهیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی از دولت جدید خواست تا در انتصاب مدیران رده پایین دستگاه های اجرایی از به کار بردن شیوه غارت مشاغل پرهیز کند.
دکتر محمد حسین فرهنگی که در نشست هم اندیشی با اقشار مختلف مردم در مجتمع فرهنگی هنری تبریز سخن می گفت اظهار داشت: متاسفانه در کشورهای جهان سوم با جابجایی قدرت در انتخابات، مسئولین و سیاسیون مشاغل مختلف کشور را در مسیر غارت قرار می دهند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو خاطرنشان کرد: این درحالی است که در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه با تغییرات در انتخابات ، جابجایی ها بیشتر در حد وزرا و سیاسیون رخ می دهد.
فرهنگی با بیان اینکه جابجایی ها باید بر اساس شایسته سالاری و ارزیابی عملکرد مدیران صورت بگیرد افزود: گرچه برخی تغییرات نیز لازم است صورت بگیرد ولی باید مسیر آن به سمت مدیریت کارآمدتر و توانمندتر باشد. شاهدیم که در برخی مواردی افرادی بر سرکار می آیند که در طول دوره فعالیت کاری خود حتی مسؤولیت اجرایی محدود هم نداشته اند و این رویه با شایسته سالاری تطابق ندارد
وی نقش نمایندگان مجلس شورای اسلامی را در این زمینه در حد مشورت دانست و گفت: نمایندگان استان آذربایجان شرقی در عزل و نصب ها چه در گذشته و چه در حال نقش مستقیم نداشته اند. برای نمونه در انتصاب استانداران همواره وزارت کشور و دولت تصمیم گرفته اند. البته شاید احتراما جلسه ای برای تفاهم و تبادل نظر برگزار شده باشد و در موارد معدودی نمایندگان در موارد معدودی دخالت کرده و مانع اقدامات نامناسب شده اند.
فرهنگی در ادامه به وضعیت بودجه سال 93 کشور اشاره کرد و گفت: بودجه سال آینده تفاوت ریشه ای با بودجه های سال های قبل ندارد و از این بایت که در موعد مقرر خود ارایه شده قابل توجه بوده و فرصت لازم برای بررسی ابعاد مختلف آن وجود دارد.
وی ویژگی لایحه بودجه ارایه شده دولت یازدهم را در دو موضوع دانست و گفت: یکی از مسایلی که در بودجه سال آینده مورد توجه قرار گرفته این است که ارقام بودجه البته در بخش عمرانی برای همه استانها و پروژه ها کم شده است. در دوره های قبل ارقام کلانی برای پروژه ها در نظر گرفته می شد اما عملا بخش اعظم تحقق نمی یافت که از نظر مسئولین فعلی روش درستی نبود و باید منابع باید براساس درآمدهای واقعی تعیین شوند.
فرهنگی سیاست دوم بودجه سال آینده را اختصاص ارقام بالا به برخی پروژه های زیربنایی که در سال 93 و 94 به اتمام خواهند رسید ذکر کرد و گفت: در برخی پروژه ها طولانی شدن اجرا سبب از بین رفتن بخشی از کارهای انجام شده می گردد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بدین ترتیب بودجه اختصاص یافته برای سایر پروژه ها را باید در حد صفر در نظر گرفت چرا که بیشتر از رقم اختصاصی در این پروژه ها بدهی وجود دارد. وی افزود: دولت در حال حاضر به اندازه سه برابر بودجه کل کشور پروژه ناتمام دارد.
وی به برخی پروژه های استان آذربایجان شرقی در این زمینه اشاره کرد و گفت:برای نمونه پروژه قطار تبریز – میانه از جمله پروژه هایی است که در لایحه بودجه سال 93 برای اتمام آن 200 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که با اجرای آن و اصلاح قوس ها و سرعت قطار فاصله حرکت بین تبریز و تهران به حدود 7 ساعت خواهد رسید و تحول مهمی در حمل و نقل عمومی منطقه فراهم خواهد شد.
فرهنگی افزود: البته در برخی پروژه ها نیز در استان آذربایجان شرقی همانند سایر استانها شاهد کاهش هستیم که از آن جمله می توان به بیمارستان جایگزین امام تبریز در این زمینه اشاره کرد البته مجلس اختیار دارد تا با بررسی لایحه بودجه سال آینده در کمیسیون ها وکمیسیون تلفیق نقطه نظرات خود را اعمال کند.
وی همچنین با انتقاد از عملکرد برخی مسئولین استانی تصریح کرد: متاسفانه برخی مواقع شاهد هستیم که مسئولین استانی به دلیل کم کاری و عدم پیگیری موجب رکود طرح ها شده و باعث شده اند تا اعتبارات استمرار مناسبی نداشته باشد.
فرهنگی با بیان این که بطور معمول میزان بودجه اختصاصی به پروژه ها و طرح ها بر اساس عملکرد سال قبل تعیین می شود گفت: اگر توجه لازم به پروژه ها از طرف مسئولین استانی صورت بگیرد بودجه تخصیصی نیزبه همان نسبت شتاب بیشتری می گیرد، اما در همین استان شاهدیم که در برخی موارد با وجود اختصاص ردیف اعتباری، تا مدت ها هیچ اقدامی صورت نگیرد. مثلا 5 سال قبل قرار بود پژوهشگاه علوم پزشکی در استان راه انداری شود اما طی 5 سال گذشته به دلایل مختلفی اجرایی نشد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر واسکو در مجلس شورای اسلامی همچنین یکی موضوعات مطرح در سطح جامعه را موضوع مذاکرات اخیر ایران با گروه 1+5 خواند و گفت:روند بحث مذاکرات هسته ای به اینگونه بود که طرف مقابل و عمدتا غربی ها تمهیداتی را شروع کنند و مراحل بعدی از سوی ایران اتفاق بیفتد وطرف یک سال موضوع فیصله پیدا کند. اما همانطوری که مقام معظم رهبری هم قبلا اشاره کرده بودند ما به مسئولین کشورمان اعتماد داریم اما طرف مقابل قابل اعتماد نیست و عملا هم دیدیم که طرف مقابل در مسیری بر خلاف توافقات حرکت کرد، کنگره آمریکا تحریم های تازه ای را تصویب و تندروی ها واظهارات تندی هم علیه جمهوری اسلامی ایران طرح شد.
فرهنگی با بیان اینکه ما در کلیات با شیوه روند مذاکرات موافق هستیم تصریح کرد: البته به برخی جزئیات اعتراض داریم و اقدامات انجام شده 100درصد مورد تأیید نیست.
وی با انتقاد از عملکرد دولت در مواجهه با اعتراضات در زمینه مذاکرات اخیرانرژی هسته ای گفت: در حالی که دولتمردان باید از این اعتراضات به عنوان فرصت و اهرم فشاری برای طرف غربی استفاده کند وقتی اعتراضی شده و در مجلس نماینده ای در این زمینه به بیان نقطه نظرات خود می پردازد از آن شدیدا ناراحت می شوند
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت پایه گذاری شده است افزود: اگر سیاست خارجی کشورمان در هر زمینه ای از این چارچوب خارج شود نه تنها نمایندگان مجلس بلکه آحاد ملت ایران موضع گرفته و حمایت خود را قطع خواهند کرد.
وی با بیان اینکه موفقیت ویا عدم موفقیت در مذاکرات اخیر را در هرحالت به نفع جمهوری اسلامی ایران خواند و گفت: در آغاز مذاکرات اخیر تحلیل کلی بر این بود آمادگی برای تفاهم وتعامل وجود دارد و ایران با ورود به این صحنه نشان داد که به دنبال گشایش ، حذف تحریم ها ومحدودیت هاست در نقطه مقابل اگر این مذاکرات نتیجه بخش نباشد، باردیگر کینه توزی غرب نسبت به آرمان های انقلاب اسلامی و ملت ایران آشکار شده و نشان خواهد داد که بحث انرژی هسته ای تنها بستری برای اعمال فشار بوده است.
فرهنگی با بیان این که ملت ایران همچنان بر ایستادگی در برابر خواسته های غرب پافشاری می کند افزود: اخیرا یک موسسه آمریکایی در نظرسنجی تلفنی خود از گروههایی از مردم ایران پرسیده است که اگر غرب فشارها را بر ایران افزایش دهد کشورما باید بحث انرژی هسته ای را رها کند یا باید بر آن ایستادگی کند، 96 درصد پاسخ دهندگان برپایبندی ایران بر خواسته هایش تأکید کرده اند.
همین گزارش حاکی است در ادامه این نشست دکتر فرهنگی به سوالات حاضرین در بخش های مختلف پاسخ داد.
وی در پاسخ به سوالی در زمینه تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی وپیمانکاری گفت: در این زمینه در دولت قبلی بخشنامه ای صادر شد که عده ای در چارچوب آن قرار نگرفتند اخیرا در مورد قراردادهای موقت و کار معین مجلس به فوریت طرحی در این زمینه رای داد که پس از بررسی در کمیسیون مربوطه برای تصویب به صحن علنی مجلس خواهد آمد.
فرهنگی افزود: از طرح اولیه تنظیم شده برمی آید که در صورت تصویب هم، شورای نگهبان با آن موافقت نخواهد کرد که البته باید دید مجموعه مجلس و شورای نگهبان در این زمینه در کجا به تفاهم برسند.
نماینده مردم تبریز ،آذرشهرو اسکو در مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به سوال یکی از حاضرین در زمینه تغییر شیوه پرداخت حقوق معلمان گفت: تا زمانی که قانون مدیریت خدمات کشوری حاکم است هیچ اقدامی خارج از این چارچوب قابلیت اجرایی ندارد.
وی همچنین از افزایش بودجه صندوق حمایت از نوآوری نیز خبر داد ودر مورد شهریه دانشگاه های آزاد و پیام نور نیز گفت: مکانیزم تصمیم گیری در این زمینه داخلی بوده و در مجموع تلاش می شود متناسب با هزینه ها شهریه اخذ شود.
فرهنگی وضعیت تولید در استان و کشور را در مجموع نامطلوب خواند و گفت: یکی از مشکلات مهمی که به تولید ضربه زده بحث بالا رفتن نرخ ارز است و از آنجا که تولیدکنندگان به سمت وابستگی کمتر و خودکفایی حرکت نکرده اند هرگونه افزایشی در این زمینه مسأله ساز است.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی بحث چسبندگی قیمت را نیز در این زمینه مطرح کرد و گفت: این موضوع عارضه در صورت کم کاری و بی توجهی دستگاه های نظارتی رخ می دهد.
وی به برخی تصمیمات نادرست در زمان کاهش نرخ ارز از سوی برخی نهادها از جمله بانک مرکزی اشاره کرد و افزود:در هر تصمیمی باید مسئولان مربوطه با رصد کامل به اقدام آن بپردازند همچنان که دیدیم در زمان شکل گیری روند کاهش نرخ ارز وخودداری بانک مرکزی از اعمال آن مشکلات اساسی برای کشور ایجاد کرد.
فرهنگی در پاسخ به سوالی در زمینه سیاست های جدید مسکن در کشورگفت: دولت قبلی سیاست تولید مسکن انبوه و مسکن مهر را در دستور کار داشت تا از این طریق به کنترل قیمت مسکن بپردازد ودیدیم که از طریق مسکن مهر عده زیادی صاحب مسکن شدند. وی بابیان اینکه برخی اکنون با طرح این مسئله که مسکن مهر عامل تورم درکشور بوده و نیز مسایل مختلفی از جمله جانمایی نادرست روبروست به انتقاد از آن می پردازند افزود: اگر دولت نظر خاصی را در این زمینه دارد باید با ارایه لایحه جدید سیاست های خود را اجرایی کند و مطمئن باشد مجلس قطعا از هرگونه طرح حمایتی پشتیبانی می کند.
فرهنگی همچنین در خصوص پیگیری های انجام شده در مورد اتوبان تبریز-سهند نیز گفت: با توجه به اینکه بسیاری از ساکنان شهر سهند روزانه برای امور خود به تبریز سفر می کنند اتمام اتوبان ارتباطی مربوطه در اولویت قرار دارد. همچنین موضوع احداث مترو در این مسیر نیز همانند تهران – کرج در دستور کار بوده و در این خصوص ردیف بودجه ای در ضمن جدولی با هفت ردیف دردست اقدام است که مجموعاً 10 میلیارد تومان اعتبار دارد.