عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران رسانه های استان آذربایجان شرقی به تشریح مسائل مربوط به بودجه سال آینده، اقدامات انجام شده در خصوص دریاچه ارومیه، مسائل مربوط به انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر، مفاسد اقتصادی و … پرداخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه آذربایجان شرقی، محمدحسین فرهنگی در جمع خبرنگاران رسانه های استان در دفتر ایسنای تبریز در خصوص بودجه پیشنهادی دولت اظهار کرد: بر اساس گزارش رئیس جمهوری، بودجه عمرانی در سال آینده نسبت به سال جاری 16.5 درصد افزایش و نسبت به پیش بینی عملکرد 60 درصد افزایش دارد.
وی با بیان اینکه توسعه کشور وابسته به بودجه عمرانی است، گفت: با توجه به کاهش قیمت نفت و وضعیت درآمدی سال 94 به نسبت سال 93، پیش بینی می شود در سال آینده به حوزه عمرانی فشار وارد شود، زیرا هنوز مشخص نیست که افزایش درآمدهای مالیاتی در سال آینده محقق شود، لذا می توان گفت بودجه 94 خوشبینانه تنظیم شده است .
وی افزود: کل بودجه بر اساس اطلاعات موجود از بعد درآمدی و هزینه ای پیش بینی شده است ، لذا اگر در زمینه ی درآمدهای نفتی و مالیاتی خللی ایجاد شود بودجه عمرانی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد .
فرهنگی در خصوص بودجه پیشنهادی دولت برای آذربایجان شرقی نیز اظهار کرد: غیر از موضوع ماده 180 که دو درصد بودجه عمومی بود و اخیرا با تصویب مجلس سه درصد شده است، فقط در مبلغی که در قسمت تملک دارایی های سرمایه ای آمده است برای آذربایجان شرقی 216 میلیارد بودجه عمرانی و 223 میلیارد بودجه جاری غیر از حقوق و دستمزدی که از طریق وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقیما پرداخت می شود، پیش بینی شده است .
وی با بیان اینکه بنده بودجه عمرانی را به طور کلی مناسب نمی بینم، ادامه داد: دولت ها همواره علی رغم ادعا در خصوص توسعه عمرانی، بیشتر بودجه های جاری را افزایش می دهند، در حالی که توسعه کشور تا حد زیادی وابسته به حوزه عمرانی است، لذا هزینه کردن در حوزه جاری چندان معقول نیست و اگر دولت حجم خود را کاهش دهد می تواند از بودجه جاری کاسته و بودجه عمرانی را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه فعالیت های عمرانی انجام شده در کشور اغلب خارج از دولت و توسط بخش خصوصی یا شهرداری ها انجام می شود، اظهار کرد: دوخطه و برقی کردن راه آهن تبریز- میانه، توسعه ارتباطات آزاد راهی مانند تبریز – بازرگان، تکمیل نواقصات آزاد راه تبریز – میانه، پروژه های جاده ای بین تبریز و ارومیه و ارتباط آن از طریق منطقه اسکو به آزاد راه زنجان – تبریز و جاده هایی مثل تبریز اهر و جاده سراب که حادثه خیر هستند، اولویت بیشتری دارند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در سال های اخیر جداولی در آخر بخش بودجه تهیه شده و در قالب کمک به بخش فرهنگ، سالانه اعتباری اختصاص می یافت که در بودجه پیشنهادی امسال مختصری افزایش دارد.
مبارزه با مفاسد اقتصادی مطالبه عمومی است
وی در خصوص مفاسد اقتصادی نیز اظهار کرد: مبارزه با مفاسد اقتصادی مطالبه عمومی بوده و مربوط به مقطع خاصی نیست، عمده مفاسد مربوط به نظام بانکی بوده و این امر جای تاسف دارد که با وجود وزارتخانه امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی، برنامه ریزی مناسبی برای جلوگیری از مفاسد انجام نمی شود.
وی یادآور شد: برخی مسئولان با بی تفاوتی ارقامی را در خصوص مفاسد اعلام می کنند، در حالی که الزاما تمام موارد مطرح شده سوء استفاده نبوده و برخی با جابجایی و عدم رعایت ضوابط رخ داده است که وقتی تجمیع می شود، رقم بزرگی را به خود اختصاص می دهد.
فرهنگی با بیان اینکه اقدامات خلاف قانون در کشور زیاد شده است، گفت: در قانونی که اخیرا با عنوان امر به معروف و نهی از منکر مطرح شد، بخشی به جلوگیری از مفاسد اداری اختصاص یافته است که بعد از تایید و قانونی شدن می توان با استفاده از آن، گامی در خصوص مبارزه با مفاسد اداری و اجرایی برداشت.
وی تاکید کرد: ما بیش از آنکه در ساختار و قوانین نیازمند توجه به مبارزه با مفاسد باشیم، در رفتارهای مسؤولان به این توجه نیاز داریم.
وی یادآور شد: تعدد نهادهای نظارتی و موازی کاری آنها باعث ضعف در نظارت شده و ریسک مدیران را در برخورد با تخلف کاهش داده است.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: دیوان محاسبات در بحث مفاسد، دقت زیادی به کار می بندد و گاهی دولت ها از دقت زیاد دیوان شاکی می شوند.
بیکار کردن مردم راه نجات دریاچه ارومیه نیست
وی در خصوص وضعیت کارهای انجام شده در خصوص دریاچه ارومیه گفت: در خصوص بحران دریاچه، اغلب، کارهای مطالعاتی انجام شده است و به جای اینکه به صورت جامع نگاه کنیم و تامین آب دریاچه را در اولویت قرار دهیم در تلاشیم با بیکار کردن مردم منطقه، که در واقع ساده ترین راه برای مسئولان است!، دریاچه را نجات دهیم.
وی یادآور شد: بر اساس محاسباتی که اخیرا انجام شده، جمع آوری آبهای سطحی تبریز و آب تصفیه شده استحصالی از فاضلاب این شهر از طریق تصفیه خانه و انتقال آن از طریق لوله به دریاچه، می تواند بخشی از آب مورد نیاز آن را تامین کند که این امر می تواند به راحتی محقق شود و هیچگونه بار منفی هم بر مردم منطقه ندارد.
فرهنگی یادآور شد: بحث انتقال آب از ارس و زاب نیز مطرح است، اما متمرکز شدن بر روی مردم منطقه، تغییر روند زندگی آنها و اعمال فشار بر این قشر، کار صحیحی نیست.
انتخابات آتی مجلس به احتمال قوی بدون تغییر در حوزه های انتخابیه برگزار می شود
وی درخصوص بحث استانی کردن انتخابات نیز اظهار کرد: این بحث از دوره پنجم مجلس مطرح بوده و در هر دوره یک بار تصویب شده و از سوی شورای محترم نگهبان رد شده است، حال در دوره نهم نیز به شکل دیگری همان پیشنهاد مطرح شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون شورای نگهبان با دلایلی از جمله کاهش میزان مشارکت مردم، این مصوبه را رد کرده است، گفت: این روش نکات مثبت و منفی فراوانی دارد، از جنبه های مثبت این است که به مسائل کلان اهمیت بیشتری داده می شود و نمایندگان احساس نمی کنند به منطقه خاصی وابسته هستند، از نکات منفی استانی شدن نیز می توان به افزایش هزینه های انتخاباتی و دلسردی و سرخوردگی اهالی شهرستان ها اشاره کرد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به اینکه استانی شدن هم دارای پیامدهای مثبت و هم منفی است، پس از اعلام نظر شورای محترم نگهبان در این خصوص به نظر اکثریت نمایندگان و هر قانون مصوبی احترام خواهیم گذاشت.
وی در خصوص طرحی که بر اساس آن ترکیب حوزه های انتخابیه آذربایجان شرقی تغییر می کند، گفت: طرح در ابتدای دوره فعلی مجلس در زمینه اعمال تغییرات در حوزه های انتخاباتی مطرح شد ولی به دلیل بروز برخی مشکلات طراحان اولیه نسبت به استرداد طرح اقدام کردند، این امر در تمامی استان ها موافقان و مخالفانی دارد ولی با شرایط موجود پیش بینی می کنم انتخابات آتی بدون تغییرات درحوزه های انتخابیه برگزار شود.
هیچ کدام از تحولات حوزه سلامت از سوی دولت آغاز نشده است
وی گفت: هیچ کدام از اتفاقاتی که در حوزه سلامت رخ داده از طرف دولت شروع نشده است و همه را مجلس در قالب اصلاحات لوایح دولت اضافه کرده است، در لایحه برنامه پنجم نیز به سلامت توجه اساسی نشده بود و در مجلس موضوع وحدت رویه و بیمه درمان همگانی تصویب گردید. دولت فعلی در بودجه 93 نیز بحث پیش بینی تحولات حوزه سلامت را نیاورده بود که مجلس اعتبار مورد نیاز را پیش بینی کرد و تجهیز بیمارستان ها و سایر امور مربوط به سلامت در اولویت قرار گرفت و جای خوشحالی دارد که دولت زیر بار اجرای این طرح رفته است، هر جند در بخشهایی خلاف قانون عمل می شود.
فرهنگی تاکید کرد: مجلس در خصوص حمایت از بیکاران جویای کار نیز دو هزار میلیارد تومان از محل یارانه ها اختصاص داده است ولی دولت بدون توجیه قانونی آن را اجرا نمی کند.
پیش بینی می شود تعدای اعضای شورای شهر کاهش یابد
وی گفت: ما با افزایش تعداد اعضای شورای شهر مخالف بودیم، بازخوردهایی هم که از خود اعضای شوراها بر می آید موید اینست که افزایش اعضا کار دستی نبود، پیش بینی می کنیم در این دوره مجلس، تعداد اعضای شوراها کاهش یابد.
وی با اشاره به اینکه حجم کارهای تبلیغاتی و نمایشی در شهر تبریز بیشتر شده است، گفت: خواسته ما از مدیریت شهرداری تبریز اینست که به مسائل اصلی شهر و منطقه اولویت داده، از ریخت و پاش پرهیز کند، سلامت اداری شهرداری را فراهم کرده و هزینه های جانبی و غیر ضروری را به حداقل برساند.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در خصوص آبدار کردن مهرانه رود نیز گفت: مدیریت قبلی شهر در خصوص ساماندهی این رودخانه کارهای خوبی انجام داده بود و امیداوریم با همت مسئولان مربوطه انتقال آب از سد شهید مدنی تبریز به مهرانه رود سریعا انجام شود.
وی با اشاره به پروژه پارک بزرگ تبریز و اهمیت این پارک برای توسعه فضای سبز این شهر یادآور شد: اخیرا شاهد بذل و بخشش هایی از این پارک هستیم که کار شایسته ای نیست .
وی گفت: مدیریت فعلی شهرداری تبریز نسبت به مدیریت قبلی توجه بیشتری به مترو دارد، ولی سرعت اجرای فازم دوم مترو می توانست
بیشتر از این هم باشد.
مذاکرات هسته ای آثار مثبت روانی فراوانی برای کشور داشته است
فرهنگی در خصوص موضوع هسته ای نیز گفت: در مذاکرات هسته ای پیشرفت قابل قبولی تاکنون رخ نداده است، چون طرف مذاکره وارد موضوعات جدیدی از جمله محتوای دفاعی کشور شده و هیئت ایرانی اجازه ورود به این امر را نداده است، مشکل دیگر هم موضوع تحریم هاست، که طرف مقابل معتقد است ایران باید بدون لغو تحریم ها اقداماتی انجام دهد، ولی از نظر ما هر اتفاقی بیافتد یک طرف آن، باید لغو کامل تحریم ها باشد.
وی با بیان اینکه مذاکرات آثار روانی خوبی به نفع جمهوری اسلامی داشت، تاکید کرد: این آثار مثبت را می توان در افزایش میزان مشارکت سرمایه گذاران خارجی در نمایشگاه های برگزار شده در ایران مشاهده کرد، هر چند هنوز مشکلات اجرایی مانند جابجایی ارز و غیره وجود دارد.
سوال از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص بیمارستان دوم تامین اجتماعی تبریز
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت بیمارستان های تبریز گفت: برخی از مدیران استان بازی را که مسئولان قبلی با انجام آن مانع از احداث به موقع بیمارستان تامین اجتماعی در تبریز شده بود را تکرار کرده و احداث این بیمارستان را به تاخیر می اندازند.
وی با بیان اینکه تغییر مداوم محل احداث بیمارستان، یکی از موانع است که از سوی مسئولان استانی اعمال می شود، گفت: ما در خصوص بیمارستان دوم تامین اجتماعی تبریز از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سوال کرده ایم و منتظر جواب وی هستیم، چرا که یبمارستان عالی نسب پاسخگوی کلانشهر تبریز نیست.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان باید در مسیر آزادراهی قرار بگیرد تا در مواقع بحران پاسخگو باشد، گفت: بیمارستان 29 بهمن تبریز در گره ترافیکی شهر قرار دارد که در زمان بحران مشکل ساز می شود.
فرهنگی تاکید کرد: باید فکری در خصوص مراکز درمانی و بیمارستانی شهر جدید سهند نیز کرد تا پاسخگوی سرریز جمعیتی به سوی این شهر باشیم.
جهاددانشگاهی در حوزه های مختلف پیشتاز بوده است
وی همچنین به فعالیت های جهاددانشگاهی نیز اشاره کرد و گفت: این نهاد انقلابی در حوزه های مختلف پیشتاز بوده و روحیه متفاوت حاکم بر این نهاد، موجب شده تا متفاوت تر از سایر ارگان ها ظاهر شده و پیشرفت های فراوانی را سبب شود.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این نهاد انقلابی با ایجاد مرکز درمان ناباروری در استان، مانع از مراجعه مردم این شهر برای درمان بیماری خود به استان های دیگر و رفع بخشی از مشکلات مردم استان شده است.
وی از جهادگران دانشگاهی خواست به بحث اقتصاد مقاومتی ورود نموده و مشکلات موجود در نظام اداری و صنایع استان را احصاء کرده و راهکارهای عملیاتی رفع مشکلات را در اختیار مسئولان قرار دهند.
وی تاکید کرد: نظام اداری و بوروکراسی موجود در جامعه ما آمادگی کمتری به موضوعات انقلابی و تحول گرایانه دارد، اما جهاددانشگاهی چون مجهز به روحیه جهادی است، می تواند راهکارهای عملیاتی ارائه دهد.
فرهنگی گفت: جهاددانشگاهی می تواند حوزه های کار نشده را شناسایی کرده و به دولت و مجلس پیشنهاد کند که مسئولان با اولویت قرار دادن این حوزه ها صنایع کشور را از وابستگی خارج کنند.
وی تاکید کرد: ورود به بحث اقتصاد مقاومتی از عهده نهادهایی مانند جهاددانشگاهی بر می آید.
همچنین به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان شرقی، محمدحسین فرهنگی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی و منتخب مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی در نشست خبری با خبرنگاران که به میزبانی جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی در سالن کنفرانس این نهاد برگزار شد، در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا درخصوص تحقق بودجه نیمدرصدی مصوب درسال 90 برای فعالیتهای قرآنی درسطح کشور و استانها، اظهار کرد: علاوه بر این بودجه مذکور، اخیرا نیز در تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت هم که در مجلس مطرح بود، مصوباتی درخصوص بودجه فعالیتهای قرآنی و تخصیص بعضی امتیازات نظیر رایگان کردن هزینه آب، برق، گاز و… مساجد و مراکز قرآنی دیگر در مجلس مطرح شد که فعلا به تأیید شورای نگهبان نرسیده است. وی تأکید کرد: لذا باید منتظر نظر شورای نگهبان باشیم تا این حکم از حالت سالانه خارج شده و تبدیل به قانون دائمی شود .
فرهنگی تصریح کرد: البته دولت و معاونت برنامهریزی یا سازمان مدیریت با این شیوه بودجهریزی ، مخالف هستند و دلیل مخالفتشان هم این است که وقتی بودجه را در قانون دائمی با درصدبندیهای مختلف نیم، یک، هشت و… تقسیم میکنید، دیگر بودجه سالانه معنا ندارد؛ که این امر بارها در مجلس مطرح شد که طرح چنین ایراداتی باعث گردید مجلس نتواند به تصمیمگیری قطعی درخصوص مصوبات قرآنی دست یابد.
وی افزود: مجلس همچنان مصوباتی درخصوص بودجههای قرآنی دردست دارد که عملیاتی شدن این مصوبات منوط به اعلام نظر شورای نگهبان است و ارقام آن را نیز بعداز تصویب نهایی میتوان اعلام کرد.