گفت وگو
محمدحسین فرهنگی نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس: با روال عادی، تصویب لایحه حمایت از خانواده به عمر مجلس هفتم نمی رسد
فضای کنونی حاکم بر مجلس مخالف بندهایی از لایحه حمایت از خانواده است. بعید می دانم که تصویب این لایحه به عمر مجلس هفتم برسد. لایحه حمایت از خانواده موضوع گفت و گو با نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس است. فرهنگی می گوید: “برای آنکه قوانین در حوزه زنان تغییر کند پیشنهاد می کنم که از مجراهای اصلی و تأثیرگذارتر وارد شوید و نخست با فقها که در این زمینه رأی شان تأثیر گذار اصلی است، گفت و گو کنید زیرا نظام ما جمهوری اسلامی است……
گفت وگو
محمدحسین فرهنگی نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس: با روال عادی، تصویب لایحه حمایت از خانواده به عمر مجلس هفتم نمی رسد
فضای کنونی حاکم بر مجلس مخالف بندهایی از لایحه حمایت از خانواده است. بعید می دانم که تصویب این لایحه به عمر مجلس هفتم برسد. لایحه حمایت از خانواده موضوع گفت و گو با نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس است. فرهنگی می گوید: “برای آنکه قوانین در حوزه زنان تغییر کند پیشنهاد می کنم که از مجراهای اصلی و تأثیرگذارتر وارد شوید و نخست با فقها که در این زمینه رأی شان تأثیر گذار اصلی است، گفت و گو کنید زیرا نظام ما جمهوری اسلامی است.
– چطور می شود که فوریتی در تصویب وارایه لایحه حمایت از خانواده رخ دهد؟
به هر حال افرادی در مجلس هستند که به دنبال مطرح کردن لایحه با فوریت اند که اگر فوریت تصویب شود، کار سرعت بیشتری می گیرد.
– می شود کمی در باره این روال توضیح دهید؟
لایحه حمایت از خانوداه هنوز در کمیسیون حقوقی در نوبت رسیدگی به شور اول است و تا دو، سه ماه دیگر شور اول آن تمام نمی شود. بنابراین این هیأت رییسه هم نمی تواند لایحه ای را که یک شور آن به تصویب نرسیده در صحن علنی طرح کند. اگر لایحه این مرحله را طی کند و از شور اول هم بگذرد. تازه در نوبت طرح در صحن علنی مجلس قرار خواهد گرفت که آن هم بیش از شش هفت ماه طول می کشد. شور دوم بررسی لایحه در کمیسیون بیش از یک سال طول می کشد. چرا که باید در نوبت خود، جزئیات مفاد لایحه به دقت ارزیابی شود.
– پس چرا این همه اخبار ضد و نقیض مطرح می شود و گاه و بی گاه خبر می رسد که لایحه به صحن علنی مجلس می آید؟
شاید از قول کسانی باشد که به دنبال فوریت هستند. البته فضای کنونی حاکم بر مجلس مخالف بندهایی از لایحه است که به طور مشخص مواد 23 و 25 را نام می بریم که یکی به اجازه ازدواج مجدد مردان بدون اذن همسر اول باز می گردد و دیگری هم در بارۀ گرفتن مالیات از مهریه است. بنابر این امکان تصویب این دو ماده از لایحه بسیار ضعیف است. ضمن آن که تردیدها در عدم تصویب فوریت نیز مؤثر است.
– دیگر مواد و بندها چطور؟
تصویب یک لایحه همان طور که قبلاً هم عوض کردم سیری طولانی دارد و احتمال آن می رود که در داخل کمیسیون بندها و موادی از لایحه حذف شود.
– یعنی حتی پیش از آن که لایحه به صحن علنی مجلس وارد شود؟
بله؛ شاید در کمیسیون حقوقی عده ای با برخی مواد مخالف باشند و در همان کمیسیون برخی مواد را حذف کنند. البته شاید کیفیت خروجی کمیسیون مخالف آن چه باشد که شما امروز دغدغه اش را دارید. امکان دارد برخی بندها از نظر شما بدتر و برخی بهتر شود. خروجی کمیسیون اصلاً مشخص و قابل پیش بینی نیست. این به رأی یک نفر بستگی ندارد. رأی همه اعضای کمیسیون در آن تأثیرگذار است.
– منظورتان این است که خروجی کمیسیون و لایحه ای که در نهایت از کمیسیون به صحن می رود در اولویت است؟
دقیقاً همین طور است و ملاک نهایی هم لایحه ای است که از سوی کمیسیون به صحن ارائه می شود. مگر آن که مجلس به بازگشت به لایحه دولت در تمام یا برخی از مواد رای دهد که معمول نیست.
– گفتید عده ای در مجلس هستند که تلاش می کنند لایحه با قید فوریت مطرح شود؛ اگر این اتفاق بیافتد چه فرصتی برای تصویب لایحه داریم؟
کارهای حقوقی زمان بر است. قید فوریت لایحه بستگی به طرح آن در صحن و تصویب نمایندگان دارد، به هر حال قابل پیش بینی نیست و امکان دارد رأی بیاورد. در این صورت نیز بررسی آن نیاز به زمان خواهد داشت.
– در همین چند ماه اخیر خیلی از زنان و مردان از طیف های مختلف فکری لایحه حمایت از خانواده را نقد کردند. چگونه می شود که این آرا را به کمیسیون حقوقی مجلس رساند؟
هر زمان که لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون حقوقی مطرح شد. کارشناسان و نمایندگان حقوقی دستگاهها در جلسات کمیسیون حضور می یایند و نظرهایشان را مطرح می کنند. به هر حال فرد حقوق دان نظرش بر اساس ادله می باشد و هر ماده ای قابل بحث و بررسی است. البته گفتم که که به صورت عادی طرح این لایحه به عمر مجلس فعلی نخواهد رسید.
صدای عدالت 29 آبان 1386