عضو كمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس گفت: با توجه به كاهش قیمت نفت، اگر لایحه هدفمندكردن یارانه ها تصویب نشود و وضع فعلی پرداخت یارانهها ادامه یابد، سال 88 با كاهش بودجه عمومی کشور مواجه خواهیم شد.
محمد حسین فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در خصوص روند بررسی لایحه هدفمند كردن یارانهها در مجلس اظهار داشت: برای بررسی لایحه هدفمند كردن یارانه ها از نظر آییننامه داخلی مجلس مهلتهایی وجود دارد كه باید آنها را سپری و سپس برای تصمیم گیری اقدام كرد.
وی افزود: مهلت ده روزه ارایه نظرات كمیسیونها و نمایندگان هنوز به اتمام نرسیده است و هنگامی كه این نظرات و پیشنهادها مطرح شود، كمیسیون به مرحله جمعبندی خواهد رسید.
فرهنگی گفت: كمیسیون ویژه در این مدت برای روشنتر شدن ابعاد كار با حضور مسئولان مربوطه تشكیل جلسه داده و عمده جلسات به شنیدن نظرات دستگاههای مختلف اختصاص یافته است.
وی گفت: نظرات در وزارتخانههای اقتصاد، نفت، كار و امور اجتماعی، صنایع و معادن، جهاد كشاورزی ، بهداشت و درمان، نیرو، رفاه و تامین اجتماعی درباره فرآیند هدفمند كردن یارانهها مهم است و بر همین اساس نیز كمیسیون با دعوت از وزراء و مسئولان این وزارتخانهها به گفت و گو و طرح پرسشهای خود پرداختند تا در نهایت به تصمیمی برسد كه كمترین هزینهها را در كنار بیشترین آثار مثبت در برداشته باشد.
فرهنگی شرایط كنونی اقتصاد كشور برای هدفمند كردن یارانهها را با زمانی كه این بحث مطرح شد متفاوت دانست و خاطر نشان كرد: در شهریور ماه بحثهایی در این باره مطرح بود ولی در حال حاضر مسئله از جهاتی جدیتر شده است.
وی اظهار داشت: مهمترین عاملی كه به موضوع هدفمند كردن یارانهها تاثیر گذاشته تغییر قیمت نفت خام و فرآوردههای نفتی است. این مسئله به طور طبیعی فاصله قیمتی یارانه پرداختی را كاهش و منابع عمومی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
عضو كمیسیون ویژه تحول اقتصادی اظهار داشت: این وضعیت تصمیمگیری را از جهاتی با مسایل متفاوتی مواجه كرده است. در آن زمان دست دولت و مجلس برای تصمیمگیری درباره ارقام بازتر بود و از جهت دیگر الان اضطرار بیشتری برای هدفمند كردن یارانهها احساس میشود.
فرهنگی تاكید كرد:در صورت هدفمند نشدن یارانهها ما برای اداره كشور در طول سال آینده دچار مشكلات و چالشهای جدی و اساسی خواهیم بود.
وی گفت: اگر بخواهیم همان یارانههای گذشته را ادامه دهیم باید در سال آینده بودجه جاری را كاهش داده و حجم فعالیتهای عمرانی را نیز پایین بیاوریم.
عضو كمیسیون ویژه با اشاره به اینكه مجلس و دولت چنین فرآیندی را نمیپسندند، افزود: دولت و مجلس یا باید در نظام یارانهای تصمیمات جدی بگیرند بدون اینكه پرداخت نقدی و دیگر حمایتها صورت بپذیرد یا بخشی از هزینهها را از آن محل كاهش دهند.
وی ادامه داد: راه حل دوم این است كه اگر بخواهند فشارهای حاصله را تا حدودی جبران كنند باید به مكانیزمهای غیر قیمتی روی بیاورند كه آن هم آثار و عوارض خود را دربر دارد.
فرهنگی تصریح كرد: كمیسیون ویژه درباره هدفمند كردن یارانهها به جمعبندی دیگری نرسیده، ما منتظریم در فرصتی كه وجود دارد با بحث در كلیات راهكارها مورد نقادی قرار گیرد و بالاخره به یك جمعبندی برسیم تا در كنار كمترین هزینه، نتایج بهتری را به ارمغان آورد.
خبرنگار فارس از فرهنگی در خصوص احتمال تصویب لایحه تا پایان سال پرسید.
وی پاسخ داد: معتقدیم باید بحثهای كافی به انجام برسد و دولت را نیز متوجه این مسئله كردهایم كه اگر بودجه را معطل لایحه هدفمند كردن یارانهها كند، شاید صحیح نباشد.
وی افزود: دولت نیز درصدد است ببیند كلیات لایحه با چه رویكردی در مجلس تعقیب میشود و لایحه بودجه را بر این اساس ارایه كند كه رویكرد درستی است.