بسمه تعالی
یادداشت
فرآورده های نفتی، نگاه مقایسه ای
و مصالح ملی
این روزها شاهد بحثهای زیادی در زمینه قیمت بنزین و گازوئیل هستیم. نظرات متفاوت و متناقضی از سوی صاحب نظران و کارشناسان ارائه می شود. رسانه ها بطور گسترده بدان می پردازند و بحثهای زیادی نیز در میان عامۀ مردم مطرح است و شاید کمتر موضوعی در سطح کشور، با این گستره افکار عمومی را درگیر خود ساخته باشد. بخشی از استدلالها با بهره از مکانیسم مقایسه قیمت ها و شرائط کشورهای مختلف و از جمله کشورهای همسایه مطرح می شود که گاهی نیز همراه با چاشنی هایی از قبیل طرح موضوع قاچاق و ضرورت برخورد با آن است. در زمینه استفاده از سازوکار قیمت، شنونده و خواننده نیز متحیر می ماند که بالاخره چه باید کرد؟ ……
بسمه تعالی
یادداشت
فرآورده های نفتی، نگاه مقایسه ای
و مصالح ملی
این روزها شاهد بحثهای زیادی در زمینه قیمت بنزین و گازوئیل هستیم. نظرات متفاوت و متناقضی از سوی صاحب نظران و کارشناسان ارائه می شود. رسانه ها بطور گسترده بدان می پردازند و بحثهای زیادی نیز در میان عامۀ مردم مطرح است و شاید کمتر موضوعی در سطح کشور، با این گستره افکار عمومی را درگیر خود ساخته باشد. بخشی از استدلالها با بهره از مکانیسم مقایسه قیمت ها و شرائط کشورهای مختلف و از جمله کشورهای همسایه مطرح می شود که گاهی نیز همراه با چاشنی هایی از قبیل طرح موضوع قاچاق و ضرورت برخورد با آن است. در زمینه استفاده از سازوکار قیمت، شنونده و خواننده نیز متحیر می ماند که بالاخره چه باید کرد؟
1 0 برای بررسی موضوع، نباید واقعیتها نادیده گرفته شوند. واقعیتهایی مانند:
– این که سرعت افزایش مصرف بنزین و گازوئیل پرشتاب است و باروال مصرف موجود و با احتساب افزایشهای آن، تا چند سال دیگر همۀ نفت و درآمدهای حاصل از صادرات آن بایستی برای مصرف داخلی به کار گرفته شوند.
– این که با افزایش مصرف و حفظ یارانه ها در کنار ناهنجاریهایی چون قاچاق سوخت و عدم التزام خودروسازان به مصالح ملی، آینده ای غیرقابل قبول را تصویر می کنند.
– این که افزایش قیمت فرآورده ای نفتی، زمانی در کاهش مصرف آن تأثیر خواهد گذاشت که در محدودۀ کشش پذیری تابع تقاضا قرار داشته باشند.
– این که افزایش قیمتها آثار تورمی گسترده ای خواهد داشت.
– این که هنوز زیر ساختهای مورد نیاز برای کاهش مصرف مانند توسعۀ حمل و نقل عمومی تحقق نیافته است.
2 0 در کنار این واقعیات، مقایسه کنندگان بایستی توجه داشته باشند که در زمینه های مختلف قابل مقایسه با کشورهای دیگر نیستیم:
– الگوی مصرف در کشورهای مختلف با کشور ما متفاوت است. در کشورهای همسایه شرقی ما که جمعیت بیشتری هم دارند، داشتن خودرو به اولویت رفاهی شهروندان راه نیافته و حتی با وجود فقدان حمل و نقل عمومی مناسب، گزینه هایی چون پیاده روی و دوچرخه سواری جایگاه مهمی دارند. در برخی از کشورها نیز به دلیل آماده بودن زیرساختهای حمل و نقل عمومی و بالا بودن قیمت، مردم انگیزه ای برای مصرف زیاد ندارند.
– برخی از کشورها اساساً نفت قابل توجهی ندارند تا پشتوانه مصرف بالا داشته باشند. آیا اندیشیده ایم که اگر ما هم نفت نداشتیم، از کجا می خواستیم منابع مورد نیاز و یارانه وسیع آن را تأمین کنیم؟
– برخی دیگر نیز نه تنها به فرآورده ای نفتی یارانه نمی دهند بلکه با وضع مالیاتها و عوارض سنگین، عرضۀ این فرآورده ها را به یکی از منابع درآمدی کشور خود تبدیل کرده اند (مثل ترکیه)
– در برخی از کشورها که قیمت فرآورده ها بالا است، میانگین درآمد شهروندان در سطح بالایی قرار دارد و زیر ساختهای حمل و نقل نیز توسعۀ مطلوبی یافته است به گونه ای که بالا بودن قیمت سوختهای فسیلی آسیب چندانی به رفاه عمومی نمی رساند. (مانند کشورهای اروپایی)
– در برخی دیگر، مردم از حاکمان خود توقعات و مطالبات چندانی ندارند و در این زمینه نیز همۀ موضوعات رها شده است: از قیمت گرفته تا اثرات تورمی و رها بودن زیر ساختها. بطور کلی همگان با شرایط موجود می سازند.
– بسیاری از کشورها برای تأمین سوخت CNG منابع کافی در اختیار ندارند. سوختی که آلایندگی کمتر و قیمت پائین تری دارد، در حالی که ما از این منظر شرائط مطلوبی داریم.
بنابر این نه در زمینه الگوی مصرف، نه گسترۀ یارانه ها و نه آماده بودن زیر ساختهای مورد نیاز رفاهی مرتبط، با هیچ کشوری قابل مقایسه نیستیم.
بر این اساس:
بایستی با نگرش اقتضایی به دنبال راه حلهای بومی باشیم.
3 . مجلس هفتم کدام راهبرد را پیگیری کرده است؟
در اوائل دوره، مجلس با تصویب تبصره 2 ماده 3 اصلاحی قانون برنامه چهارم توسعه دو سال به دولت مهلت داد تا در چهار زمینۀ: توسعۀ تولید داخل، جایگزینی سوختهای جایگزین (مانند CNG)، توسعۀ حمل و نقل عمومی و کاهش مصرف از طرق مختلف (کنترل مصرف با کارت هوشمند و جلوگیری از قاچاق، صرفه جویی و مانند آنها) اقدام نماید تا بتواند در سال سوم برنامه (86) واردات را قطع کند.
در تبصره 11 قانون بودجه سال 84 و در تبصره های 13 و 11 دو قانون بودجه سالهای 85 و 86 نیز احکام بودجه ای سالانه این سیاستها به تصویب رسید. دولتهای گذشته و فعلی به دلائلی (برخی موجه و برخی ناموجه) نتوانستند به مرحلۀ عدم نیاز به واردات برسند. نتیجه آن شد که امسال، مجلس تصمیم گرفت با وارد ساختن شوک به مصرف (برخلاف علائق قلبی اکثر موافقان این اقدام) گام بعدی را به گونه ای بردارد که دست اندرکاران و بخشهای مختلف و از جمله صنایع مرتبط با تغییر ذائقۀ تقاضا، تحت فشار اجتماعی ناگزیر به پیروی از سیاستهای چهارگانه شود. در این فرایند نظرات متفاوتی وجود داشت که مجلس در مقاطع مختلف با آنها مخالفت کرد:
– سهمیه بندی مطلق که مصرف را قفل می کرد و زیبندۀ کشور ما نبود.
– آزادسازی کامل قیمت که آثار تورمی ناگواری داشت.
– تداوم مصرف بی رویه موجود که دو سال بعد مدیریت کشور را با بن بست مواجه می ساخت.
بنابر این بهترین گزینه، رسیدن به اهداف ترسیم شده در تبصره 2 ماده 3 قانون برنامه چهارم است. حال که در مدت دو سال به دلائل روشن موفق بدان نشدیم بایستی کم هزینه ترین راه را می پیمودیم، راهی را که حداقل مشکل را برای مدیریت منابع کشور از یک سو و رفاه عمومی از سوی دیگر در بر داشته باشد. در این دوره گذر باید همه مشکلات را تحمل کنند، آن را سیاسی نکنند، و کمک کنند تا این دوران طولانی نباشد. همراهی دولت و مردم و اصرار مجلس برای رسیدن به اهداف یاد شده می تواند ما را به نتایجی قابل قبول برساند.
محمد حسین فرهنگی
نماینده مردم تبریز آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی
عضو شورای مرکزی فراکسیون اکثریت مجلس و عضو کمیته
اقتصادی فراکسیون