دکتر محمدحسین فرهنگی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه 24 آذرماه با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه شهید مدنی تبریز گفت: برخلاف برخی تحلیلها و اظهار نظرهایی که این روزها از سوی مسؤولان دولتی و بعضی از صاحب نظران گفته می شود در موضوع هسته ای دولت فعلی با گذشته تفاوت دیدگاه مبنائی ندارد. هر دو بر مواضع مرتبط با منافع ملی پافشاری داشته اند و انعطافهایی که اظهار می شود، در گذشته نیز کمابیش وجود داشت، تحلیل طرف مقابل بود که با تظاهر به تغییر در کشور، وارد فاز جدیدی شد. هر چند تاکنون مذاکرات در محتوا پیشرفت قابل توجهی نداشته و تنها برخی اقدامات از سوی کشور ما در محدود کردن فعالیتها اتفاق افتاده، اما آثار جانبی آن قابل توجه بوده است. رسیدن به توافق نهایی نیز دور از دسترس نیست که در این صورت محدودیتهایی برای فعالیتهای هسته ای کشورمان به دنبال خواهد داشت. اما چنین توافقی بدون برداشته شدن کلیه تحریمها بدون فوت وقت، دستاوردی برای مان نخواهد داشت. وارد کردن مقوله های جدید به مذاکرات مانند بنیه دفاعی کشور و نظایر آن، هیچگونه جایگاه حقوقی بین المللی ندارد، مگر آن که مانند موضوع هسته ای، چین و روسیه را به دنبال خود کشانده و مصوبات جدیدی بگیرند.
وی در ادامه گفت: شرایط اقتصادی کشور، از نظر تولید، رشد و رونق اقتصادی، شرایط مناسبی نیست. نظام بانکی و صندوق توسعه ملی چندان، در کنار تولید نیستند و ظاهراً دولت توانایی مناسبی برای بکارگیری آنها ندارد. از اقدامات قابل تحسین دولت که البته بر تولید آثار منفی داشته است، کنترل نقدینگی و به تبع آن کنترل نسبی تورم است. مراقبت مستمری لازم است تا رکود آثار منفی خود را به سمت کاهش عرضه و تورم مضاعف حاصل از آن نبرد.
دکتر فرهنگی در فراز دیگری اعلام کرد: اتفاقات جدید در حوزه سلامت تماماً به مجلس بر می گردد. چه بیمه درمان همگانی که در برنامه پنجم توسعه در مجلس پیشنهاد و تصویب شد و چه منابع مالی جدیدی که در بودجه سال 93 توسط مجلس پیشنهاد و تصویب گردید. این موضوع یکی از ایده هایی است که از مجلس هفتم به دنبال آن بودیم که با بیمه درمان روستایی شروع شد و در سال 93 به یک نظام فراگیر رسید.
از رویکردهای جدید مجلس موضوع عدالت آموزشی است که به تازگی آغاز شده است و امیدواریم در تصمیمات و مصوبات بعدی هدف ارزشمند و منطبق با قانون اساسی نیز دست یابیم.
وی افزود: موضوع فرهنگستان زبان و ادبیات ترکی آذری، موضوع مهمی بود که ظاهر اً مسؤولان استانی برخلاف ایده های اولیه که در معارفه استاندار محترم مطرح شد، عدول کرده اند و به اشکال غیر مؤثرتری متوجه شده اند. زبان بخشی از هویت جامعه است. ما بر همان جایگاهی که زبان رسمی فارسی و سایر زبانها و و قومیتها در اصول پانزدهم و نوزدهم قانون اساسی دارد، تأکید داریم.
بخش دوم نشست به پرسش و پاسخ اختصاص داشت که به صورت کتبی و شفاهی با مدیریت برگزارکنندگان نشست تعیین می شد.
دکتر فرهنگی در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان در خصوص این که چرا دولت درخصوص دریاچه ارومیه به وعده هایش عمل نمی کند، گفت: این سؤالی است که انتظار داریم مسؤولان اجرایی بدان پاسخ دهند. در گذشته به صورت کتبی از دولت درخواست کردیم از ظرفیت اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی استفاده شود و کمیسیونی از دولت تعیین گردد تا در این باره تصمیم بگیرند و مصوبات آنان مصوبه دولت باشد. در حال حاضر با استفاده از روش جاری در کشور، اقدامات به سمت فشار بر مردم و تغییر الگوی کشت و حتی تعطیلی زندگی روزمره کشاورزان می رود و به جای برنامه ریزی جدی برای انتقال آب بر چنین رویکردهایی تأکید می شود.
وی در پاسخ سؤال : “نقش و رسالت تاریخی دانشجو و نقد و نقادی را چگونه می بینید؟” ، گفت: هم به لحاظ منطقی و با توجه به شرائط سنی و علمی دانشجویان که در شرائط گرایش به مشارکت جویی و تمایل جدی بر تأثیرگذاری در موضوعات مختلف قرار دارند، و هم به لحاظ تجربه تاریخی در دوره های مختلف گذشته، که منشأ تحولات گسترده ای مانند قیام 16 آذرماه، حرکت دانشجویان پیرو خط امام، حضور مؤثر دانشجویان در دفاع مقدس، موضوع انقلاب فرهنگی بوده اند، جایگاه روشنی برای دانشجویان در تحولات گذشته و حال کشور وجود دارد.
یکی از دانشجویان درباره حوادث سال 88 مسائل بعد از آن سؤال کرد و گفت آیا گرفتاریهای افرادی که در آن مسائل نقش داشتند با آزادی و آزادی بیان مغایرت ندارد؟
دکتر فرهنگی در پاسخ گفت: اگر مواردی بوده که از نظر شما خلاف قانون بوده است، باید مسؤولان قضایی و یا امنیتی پاسخ دهند اما باید توجه داشته باشید آزادی به معنای اقدام برخلاف قانون نیست. اشخاص حقیقی و حقوقی باید در قبال آثار و پیامد اقدامات خود پاسخگو باشند. در همه جای دنیا مؤاخذه در قبال انجام اقدامات مجرمانه را برخلاف آزادی نمی دانند. فرض کنید کسی در جمع، نسبت ناشایستی را بطور غیرواقعی به دیگری نسبت دهد، آیا به استناد آزادی بیان می تواند پاسخگو نباشد؟ در مسائل سال 88 مطالب خلاف واقعی در افکار عمومی مطرح گردید و تقلب در انتخابات بطور رسمی اعلام شد و حتی بعد از روشن شدن کامل مسأله نیز بیانیه ها و موضعگیریها ادامه پیدا کرد و خونهایی بی دلیل ریخته شد. این قبیل حوادث مسلماً باید مورد پیگرد باشند. اما در گذشته و حال، اظهار نظرهای متنوعی در محافل مختلف مطرح شده و می شود. چه کسی مورد بازخواست بوده است؟
بالا بودن سن دولتمردان، چگونگی پیگیری عدالت آموزشی در مجلس، خرید خدمت سربازی، رأی وزرای پیشنهادی علوم در مجلس، لزوم اجتناب از کینه ورزی در حوزه مسائل سیاسی موضوعات دیگری بودند که مورد بحث قرار گرفتند.
دکتر فرهنگی در پایان یادآور شد: بارها گفته ایم که باید دست به دست هم دهیم تا کشور به جایگاهی برسد که ایرانی به همه ابعاد کشور خود افتخار کند.
پایان این بخش از مراسم با تشویق گسترده دانشجویان حاضر همراه بود.