محمدرضا تابش، دبیرکل فراکسیون اقلیت مجلس و محمدحسین فرهنگی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی شب گذشته در برنامه “دیروز، امروز، فردا” به ذکر مطالبی درباره انتخابات مجلس نهم و برخی اقدامات مجلس هشتم و مسائلی که در دولت و مجلس وجود دارد، پرداختند. محمدحسین فرهنگی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: بخشی از مسائلی که در دولت و مجلس به وجود میآید مربوط به روحیه خاص دولت فعلی است و البته همه مسائلی که در دولت و مجلس شکل میگیرد، منفی نیست.
عضو هیأت رئیسه مجلس ادامه داد: دولت فعلی جسور است و بیمحابا وارد برخی از عرصههایی میشود که در گذشته کسانی چنین جرأتی را نداشتند،: ورود دولت فعلی به چنین جریانهایی به نفع کشور است و بحث هدفمندی نیز یکی از همین مسائل به شمار میرود. یکی از خبرنگاران به بنده گفت آخرین بار که آقای خاتمی به مجلاس آمده بود، هنگام خروج از صحن مجلس از آقای خاتمی پرسیدم “مهمترین موضوعی که شما میخواستید در طول دو دوره ریاست جمهوری خود انجام دهید و نتوانستید، چه بود؟” و وی بدون هیچ تأملی گفت: “هدفمندسازی یارانهها”.
فرهنگی به جرأت کافی و عملکرد نسبتا خوب دولت در هدفمندی یارانهها اشاره کردو افزود: دولت در بعضی از زمینهها احساس میکند نمیتواند قانون را اجرا کند از این رو از مسیری که خود تشخیص میدهد وارد میشود.
عضو هیأت رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: اگر دولت نتواند مطابق قانون عمل کند، باید طی لایحه ای از مجلس تغییر قانون را درخواست نماید اما عملا از مجلس کمک نخواسته و خلاف قانون عمل میکند. یکی از مشکلات سال گذشته ما در کنار آثار مثبت یارانهها این بود که بخش تولید آسیب دید. باید به گونهای برنامهریزی شود که تولید بتواند رقابت کند؛ همچنین باید کار شود تا جامعه در شرایط مساوی به سمت تولید داخلی رغبت داشته باشد.
فرهنگی با تأکید بر اینکه در هدفمندی یارانهها حمایت از بخش تولید کمرنگ است، تصریح کرد: دولت باید به صورت مکانیزه و با حساب و کتاب به سمت حمایت از بخش تولید برود اما از نظر اجرایی کار مناسبی در زمینه تولید در قانون هدفمندی یارانهها انجام نشد. یکی از اهداف اصلاح تکنولوژی بود که این امر با شعار محقق نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر صندوق توسعه ملی در کشور وجود دارد اما هیأت امنا، بانکها را تصمیمگیرنده اصلی در زمینه بحث قزاز داده است، اظهار داشت: بانکها نیز به سراغ بنگاههایی میروند که میتوانند بازپرداخت داشته باشند، آیا عوامل خرده پا و تولید کنندگان جزء میتوانند وارد چنین فرایند سنگینی شوند و خود را برای بانک ها اثبات کنند؟
فرهنگی اضافه کرد: در این شرایط عملا این بنگاهها کنار رفته و تولیدکنندههای عمده وارد میدان میشوند، عمده تولیدکنندگان اصلی به نظام بانکی دسترسی ندارند؛ دولت باید در این زمینه طراحیهای لازم را چه در قالب صندوق توسعه ملی و چه در خارج از آن داشته باشد تا همه تولیدکنندگان بتوانند در زمینه تولید اقدامات مؤثر را انجام دهد. چین بیشتر به تولیدکنندگان جزء خود توجه دارد دولت ما نیز باید برای تولیدکنندگان جزء در کشور برنامههای معینی را داشته باشد.
وی به سال “تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی” از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از ضعفهایی که ما در نامگذاریها سالها داریم این است که دستگاهها و عوامل اجرایی پیش از آنکه به محتوای نماد توجه کنند، به جنبههای تبلیغاتی آن توجه میکنند. در حالی که مشکل تولید با کلیشه حل نمیشود.
فرهنگی توضیح داد: باید با دست توانمند مدیران اجرایی مشکل تولید گشوده شود.تولیدکننده باید حس خوبی داشته باشد تا ارادهاش را به کار اندازد؛ ما در مجلس هفتم و هشتم در خصوص قشرهای مختلف موفق شدیم حس خوبی را به آنها منتقل کنیم اما تولیدگر ما چنین احساسی ندارد، از این رو ایجاد این شرایط نیازمند اقداماتی است که باید صورت گیرد.
عضو هیأترئیسه مجلس با تأکید بر اینکه مجلس آمادگی دارد بر روی هر نظری از سوی هر فردی چه در دولت و چه بخش غیر دولتی کار کند، افزود: اصلاح فضای کسب و کار نیز در راستای همین امر در مجلس شکل گرفت.
وی به مشکلات درونی نظام بانکی در کشور اشاره و اضافه کرد: نظام بانکی ما بیشتر مشکلات درونی داشته و به بوروکراسیهای آزاردهنده خو کرده است؛ با اینکه بخشی از آن خصوصی است اما فرهنگ دولتی هنوز به قوت خود باقی است. موضوع مشتری مداری و رفتن بانک به سراغ تولیدکننده صفر است، وقتی تولیدکننده نیز به بانک مراجعه میکند برخوردهای آزاردهندهای را شاهد است.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه سهم مردم و مسئولان در تحقق شعار امسال تا چه اندازه است، یادآور شد: بخش عمده تحقق این مسئله متعلق به عموم مردم است؛ چرا که بدون ارتباط با مردم نمیتوان این موضوع را محقق کرد. این که گرایش ملی به سمت برتر بودن جنس خارجی باشد باید از بین برود؛ چرا که استقبال مردم از جنس داخلی با مارک داخلی کیفیت را نیز بالا خواهد برد.
عضو هیأت رئیسه مجلس با تأکید بر اینکه تولیدکنندگان اصلی به نظام بانکی دسترسی ندارند، گفت: دولت نیز باید برای تولیدکنندگان جزء در کشور برنامههای معینی را داشته باشد.
فرهنگی در پایان با درخواست مجری برنامه، با ذکر خاطرهای از شهید باکری، تصریح کرد: شهید باکری همواره به همه رزمندگان و حتی خانوادهشان توصیه به دفاع از شعارهای انقلاب و دفاع از مقام معظم رهبری میکردند؛ شهید باکری به خانواده خود گفته بود: من هر روز نمی رسم روزنامهها را بخوانم صحبتهای امام را از روزنامه ها برای من جدا کنید و کنار بگذارید تا سروقت آنها را بخوانم. همچنین در خوزستان در زمینه های مختلف به ما میگفتند با روحانیت مشورت کنید که نظر روحانیت منطقه چیست؛ ایشان شخصیتی با اخلاص، معنوی و کاردان بود.