سه شنبه 24 اسفند 1389
پس از تصویب کلیات طرح تخصیص بودجه تنخواه برای فروردین و اردیبهشت 90 تا پیش ازتصویب نهایی بودجه سال بعد، نمایندگان وارد بررسی جزئیات آن شدند.
به گزارش خبرآنلاین، این پیشنهادات از حذف بودجه عمرانی در این دوماه آغاز شد و تا افزایش بودجه تنخواه دولت نیز ادامه یافت.
حمیدرضا فولادگر خواستار حذف اعتبارات طرحهای تملک دارایی و سرمایهای شد. استناد وی به این بود که این بودجهها در سال جاری حداکثر تا 50 درصد تخصیص یافته است و دولت میتواند از مابقی همین بودجه استفاده کند. هادی قوامی هم با این پیشنهاد موافق بود و میپنداشت که به این ترتیب، طرح مجلس از حالت دو دوازدهم خارج شده و شکل تنخواه میگیرد.
پیشنهاد دیگری از سوی بهروز جعفری نماینده سمیرم ارائه شد که میگفت تصویب بودجه اضطراری با انتظارات برنامهای پذیرفتنی نیست. از این رو نباید بودجهای را که برای دو ماه تصویب میکنیم مطابق با قانون برنامه پنجم باشد. اما این پیشنهاد با اخطار قانون اساسی نادرقاضی پور مبنی بر اینکه تمامی قوانین بودجه باید در چارچوب قوانین برنامه باشد، رد شد.
قاضیپور سپس در پیشنهاد دیگری خواستار آن شد که هزینه بودجه تنخواه 15 هزار میلیاردی بر اساس احکام و جداول قانون بودجه 89 حذف شود. اما لاریجانی این پیشنهاد را به دلیل مغایرتش با قانون اساسی از دستور کار خارج کرد.
پس از آنکه نمایندگان وارد بحث مقدار بودجه تنخواه شدند، جهانبخش محبینیا عضو هیات رئیسه مجلس اعلام کرد که اول از مبالغ کسر این بودجه شروع میکنند و بعد پیشنهادات افزایش دهنده را طرح خواهند کرد.
به این ترتیب محمدرضا خباز پیشنهاد بعدی را مطرح کرد که معتقد بود بودجه تنخواه 15 هزارمیلیاردی به دولت، منجر به افزایش نقدینگی و رشد تورم خواهد شد. اگرچه بر اساس بودجه 89، هرماه دولت 6 هزار میلیارد تومان درآمد داشته که مجموع دوماه آن 12 هزار میلیارد تومان میشده و کمیسیون تلفیق آن را گرد کرده و خواستار ارائه بودجه 15 هزار میلیاردی شده است، اما دولت در این دوماه نمیتواند بودجه عمرانی را جذب کند. از این رو بهتر است که این رقم را به 10 هزار میلیارد تومان کاهش داد. نهایتا چون پیشنهاد خباز چاپ نشده بود،قابل طرح نبوده و به رای هم گذاشته نشد!
پیشنهاد بعدی را غلامرضا مصباحیمقدم نماینده تهران خواستار تخصیص بودجه 13 هزار میلیاردی به دولت شد و گفت: تصویب بودجهای بیش از این، توقع دولت را بالا میبرد و برای کل بودجه 90 هم باید بودجه بیشتری را به دولت بدهیم. مضاف بر اینکه این مبلغ اضافه منجر به بیانضباطی مالی دولت خواهد شد. میرتاجالدینی به عنوان نماینده دولت، با این پیشنهاد هم مخالفت کرد و گفت: بگذارید دست دولت باز باشد و آن را با مشکل روبرو نکنید. نهایتا هم این پیشنهاد تصویب نشد.
سپس محمدحسن ابوترابیفرد نایب رئیس مجلس در پیشنهادی خواستار افزایش مبلغ بودجه تنخواه دولت تا سقف 20 هزار میلیارد تومان را ارائه داد که محمدحسین فرهنگی دیگر عضو هیات رئیسه نیز به عنوان موافق با آن صحبت کرد. این پیشنهاد با استقبال نمایندگان هم مواجه شد. این پیشنهاد نهایتا هم به تصویب رسید.
گفتنی است، علی لاریجانی در خصوص بند آخر این طرح مبنی بر اینکه دولت در اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها معادل 3 ماه پایانی سال 1389 عمل کند، گفت: علت این بند این بوده که چون دوماه دوماه یارانهها را پرداخت میکند، برای اینکه اردیبهشت و خرداد را هم بتواند پرداخت کند، چنین بودجهای در اختیارش باشد. به گفته وی، بر اساس این مصوبه مجلس، دولت در اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها در سه ماهه اول سال 90، همچون سه ماهه اخر سال 89 باید عمل کند.