به گزارش مهر از تبریز، بالاخره زمستان امسال پیگیری نمایندگان مجلس و تشکل های صنفی قالیبافان آذربایجان شرقی نتیجه داد و هم اکنون مفاد قانون «بیمه های اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار» با همکاری تامین اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای به عنوان نخستین استان کشور درحال اجراست.
محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز در مجلس و طراح قانون بیمه قالیبافان، ضمن تشریح سیر تصویب این قانون به خبرنگار مهر گفت: قالیبافان و سایر فعالان حرفه های مرتبط با فرش دستباف آذربایجان شرقی در صورت فعالیت در یکی از 20 شغل مرتبط مانند نخ ریسی، نخ تابی، رنگ فروشی، رنگرزی، طراحی، چله کشی، گره زنی، رفوگری، پرداخت زنی و تابلوبافی که ذیل تبصره قانون مزبور مشخص گردیده، بیمه می شوند…
وی گفت: متقاضیان با دارا بودن گواهینامه مهارت از سازمان آموزش فنی و حرفه ای می توانند نسبت به بیمه کردن خود اقدام نموده و از مزایای کامل این قانون نظیر خدمات درمانی،از کارافتادگی، بازنشستگی و مستمری بگیری برخوردار شوند.
این عضو هیئت رئیسه مجلس مجلس گفت: در اجرای این قانون 20 درصد حق بیمه قالیبافان را دولت می پردازد و هفت درصد نیز سهم بیمه شده است.
فرهنگی، با بیان اینکه بیمه تامین اجتماعی یکی از آرزوهای قلبی قالیبافان و صنوف مرتبط بود گفت: زمانی می توان به ابعاد این موضوع پی برد که بدانیم در سطح کشور هشت میلیون نفر و در آذربایجان شرقی 500 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم از هنر صنعت فرش ارتزاق می کنند.
نماینده تبریز در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی حصول اطمینان از تداوم اشتغال بیمه شدگان، به بازرسی های دوره ای توسط ادارات کار اشاره و تاکید کرد: پس از بیمه متقاضی و انجام بازرسی های نوبتی در صورت رها کردن شغل قالیبافی توسط بافنده، اسامی این افراد جهت اقدام برای لغو قرارداد بیمه به اداره کل تامین اجتماعی گزارش داده خواهد شد.
عضو هیئت رئیسه مجلس اضافه کرد:لازم است از همه نمایندگان و به ویژه نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس و نیز دولت قدردانی ویژه ای شود زیرا اگر دولت زیربار هزینه اجرای این قانون نمی رفت احتمال داشت بیمه قالیبافان به سرنوشت برخی قوانین دیگر که هرگز نتیجه ای نداشته اند، مبتلا شود.
کاهش شدید شغل های کاذب؛ دستاورد قانون بیمه قالیبافان
«با اجرای قانون بیمه قالیبافان، شور و شعف فراوانی بین بافندگان قالی آذربایجان ایجاد شده و اغلب آنان که به مشاغل کاذب روی آورده بودند، به شغل اصلی خود بازگشته اند».
پیش از این، بیمه قالیبافی ناقص بود و لذا قالیبافان به دلیل اینکه آیندهای برای خود تصور نمیکردند به مشاغل کاذب روی آورده بودند اما اجرایی شدن قانون بیمه قالیبافان با مزایای کامل، آنان را نسبت به آینده امیدوار کرده است.
وی ارتقای ضریب اجتماعی و امنیتی جامعه را یکی دیگر از دستاوردهای اجرای قانون بیمه قالیبافان ذکر و خاطرنشان کرد: با نامساعد شدن وضعیت بازار فرش طی سال های گذشته، قالیبافان که اغلب از قشر مشتضعف بودند به حاشیه شهرهای بزرگ مهاجرت کرده بودند که با بهبود وضعیت موجود، می توان به کاهش حاشیه نشینی و در نتیجه ارتقای ضریب اجتماعی و امنیتی شهرها نیز امیدوار بود.
وی با اشاره به نقش مهم هنرصنعت فرش در رونق صادرات کشورمان یادآور شد: هم اکنون فرش کشورمان با در اختیار داشتن 35 تا 40 درصد از سهم بازارهای جهانی به عنوان سفیر فرهنگی ایران به 105 کشور دنیا صادر می شود که هیچ حرفه ای به غیر از نفت چنین میزان صادرات را ندارد.
وی با تاکید براینکه فرش های تولید چین و پاکستان قابل رقابت با فرش های بافت ایران نیستند، اضافه کرد: با توجه به کیفیت، ظرافت و زیبایی فرش های ایران به ویژه فرش های تولید تبریز و آذربایجان 35 تا 40 درصد از بازار جهانی فرش متعلق به فرش دستباف ایرانی است.
وی افزود: در هشت ماه نخست امسال ایران 360 میلون دلار صادرات داشته که این آمار غیر از صادرات چمدانی است و پیش بینی می شود این رقم تا پایان سال به 500 میلیون دلار برسد. تا کنون 30 هزار نفر از قالیبافان آذربایجان شرقی با مراجعه به سازمان آموزش فنی و حرفه ای اقدام به انعقاد قرارداد بیمه تامین اجتماعی کرده اند، افزود: پیش بینی می شود تا پایان سال بعد همه شاغلان صنوف مرتبط در آذربایجان شرقی از مزایای بیمه برخوردار شوند.