حذف بند «ر» به تصویب نرسید
پس از اینكه پیشنهاد جایگزین لایحه دولت كه از سوی سیدرضا نوروززاده مطرح شده بود رأی نیاورد محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز حذف بند «ر» تبصره «11» را مطرح كرد.
محمدرضا باهنر در مخالفت با این پیشنهاد اظهار داشت: حذف این بند شركت ملی نفت ایران را به اندازه یك شركت زیانده تنزل میدهد.
وی افزود: شركت نفت در سطح بینالمللی اعتبار دارد و ضمانتهای شركت نفت، پتروشیمی و بانك مركزی بالاتر از سایر شركتهاست.
نماینده كرمان خاطرنشان كرد: اگر میخواهیم به اشكالات جزیی بپردازیم نباید به لایحه هشتاد و چهار رأی میدادیم اما تفكر ما این است كه باید به بودجه سالیانه رأی دهیم بنابراین حذف این بند مشكلی را حل نمیكند.
باهنر گفت: ما نمیتوانیم شركت ملی نفت را در سال هشتاد و چهار شركت نفت را كه در جایگاه بالایی قرار دارد را به اندازه یك دستگاه و سازمان پایین بیاوریم.
حسن سبحانی رئیس كمیسیون تلفیق در موافقت با پیشنهاد نماینده تبریز مبنی بر حذف بند «ر» اظهار داشت: در صحبتی كه با آقای جنتی دبیر شورای نگهبان داشتم ایشان گفتند رگههایی از ماده (3) برنامه چهارم در این بند دیده میشود اما هنوز نمیتوانیم در این باره اظهارنظر كنیم.
وی افزو: شركت نفت چه شركت بزرگی است كه میتواند در جهان شناخته شود؟
آیا مالیات آن باید از خزانه دولت پرداخت شود یا سود علیالحساب داده شود؟
سبحانی خاطرنشان كرد: اگر قرار است از خزانه برای برقی كردن چاهها پول بگذاریم نیاز به واسطه نیست.
وی افزود: مالیات شركت نفت باید از این شركت داده شود و نه از خزانه عمومی كشور.
سبحانی خاطرنشان كرد: پالایشگاه، نفت را به فرآورده تبدیل میكند و به قیمت جهانی میفروشد اگر شركت نفت در روز 70 میلیون لیتر بنزین عرضه كند مابهالتفاوت آن را دولت باید بپردازد.
وی افزود: در امور مملكتی باید مكانیزمی وجود داشته باشد كه 70 میلیون لیتر به 72 میلیون لیتر اضافه شود اگر شد پس ناظر كیست؟
سبحانی با اشاره به احتمال رد این بند در شورای نگهبان گفت: اگر این مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود برای همیشه نمیتوان در مصوبه مجمع اظهارنظر كرد و كاری نكنید كه برای بودجه یك ساله نمایندگان از اظهارنظر درباره حساسترین مسأله كشور باز بمانند.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در مخالفت با حذف بند «ر» تبصره «11» كه به موضوع بهره مالكانه شركت نفت اختصاص دارد اظهار داشت: در صورتی كه این پیشنهاد رأی بیاورد شركت نفت دو هزار میلیارد تومان زیانده میشود.
وی افزود: این در حالی است كه در حال حاضر شركت نفت به عنوان سومین شركت نفتی دنیاست.
وزیر نفت خاطرنشان كرد: براساس بند «ر» تبصره «11» اختیارات شركت نفت در ارتباط با بهره مالكانه مشخص شده است و چنانچه این بند حذف شود دیگر هیچ حكمی وجود ندارد و براین اساس كمیسیون مجدداً باید در این مورد حكم بدهد.
وی افزود: در صورت حذف بند «ر» حدود پنج هزار میلیارد تومان از درآمد عمومی كم میشود و شاكله بسیاری از تبصرهها به هم خواهد ریخت.
زنگنه در مورد ارائه اساسنامه شركت نفت اظهار داشت: بهتر است ما نظر كمیسیون انرژی را مبنی بر ارائه اساسنامه در سال آینده توسط شركت نفت فصلالخطاب قرار دهیم اما نمایندگان هم میتوانند طرحهای خود را در این خصوص ارائه كنند.
گزارش خانه ملت میافزاید: پس از اظهارات موافقان و مخالفان پیشنهاد حذف بند «ر» تبصره «11» به تصویب نرسید و ادامه بررسی به نشست بعدازظهر روز پنجشنبه موكول شد.
منبع: خانه ملت
تاریخ: پانزدهم اسفند هشتاد و سه