فرهنگی نایب رئیس كمیسیون حقوقی مجلس در جمع خبرنگاران:
یكی دانستن اصل برائت و اصل لزوم احراز صلاحیت مغالطه است.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز در حاشیه جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص روند تایید و رد صلاحیتهای نامزدهای انتخابات مجلس هشتم توسط شورای نگهبان اظهار داشت: بنابر قانون اساسی، اساسا كلیه اقدامات مربوط به انتخابات چه در بُعد اجرا و چه در بُعد نظارت باید بر اساس قوانین موجود باشد.
وی با بیان اینكه مشكل برخی جریانهای سیاسی این است كه اختیارات قانونی نهادهای نظارتی مانند شورای نگهبان را نمیپذیرند خاطر نشان كرد: برخی گروهها، با تاكید بر این گفتمان كه بعد نظارتی شورای نگهبان زاید و تشریفاتی است در صدد این مسئله هستند كه تصریح قانون را مبنی بر وظایف این نهاد نادیده بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال كه چرا شورای نگهبان با نادیده گرفتن اصل برائت و اینكه هر انسانی بیگناه است مگر این كه خلاف آن ثابت شود، همه را از دید خود مقصر میبیند مگر خلاف آن ثابت شود؟ خاطر نشان كرد: مغالطهای كه صورت گرفته یكی دانستن اصل برائت و اصل احراز صلاحیت است.
وی افزود: درست است كه همه بیگناه هستند مگر آن كه خلافش ثابت شود اما برای راه یافتن افراد به مجلس، باید صلاحیت آنها محرز شود. همان گونه كه برای راه یافتن افراد به ادارات و سازمانها، لازم است صلاحیتهای مختلف یك فرد احراز شود، در راهیابی به مجلس نیز محرز شدن این صلاحیتها لازم است و منطقا درست نیست كه همه را بدون بررسی، واجد صلاحیت برای ورود به مجلس بدانیم.
نماینده تبریز یاد آور شد: همان طور كه برای تایید صلاحیت افراد از وی مدرك تحصیلی مطالبه میكنند و هیچ كس در این زمینه بر شایستگی علمی افراد بدون بررسی مدرك علمی آنها تاكیدی ندارد، در زمینههای دیگر نیز تایید شایستگی نیاز به بررسی دارد.
عضو شورای مرکزی فراكسیون اكثریت مجلس در پاسخ به این سوال كه اگر اطلاعات مستدل و مستندی در خصوص صلاحیت افراد از نهادهای چهارگانه اجرایی دریافت شود، آیا شورای نگهبان اجازه دارد این گزارشها را نادیده بگیرد؟ گفت: بنابر تصریح قانون شورای نگهبان نباید این گزارشها را نادیده بگیرد، البته ممكن است مراجع مربوطه كه فرد داوطلب در آنها حضور داشته گزارش كاملی از تخلفات احتمالی وی به هیئت نظارت شورای نگهبان ارائه ندهند كه در این صورت این مراجع به عنوان هیئتهای اجرایی و شورای نگهبان به عنوان بعد نظارتی باید با همكاری بین یكدیگر و بررسی دقیق صحت یا عدم صحت تخلف و سایر صلاحیتهای افراد را بررسی كنند.
نماینده تبریز در پاسخ به سوالی در خصوص امكان ابراز سلایق شخصی در اعضای شورای نگهبان برای تائید و رد صلاحیت خاطر نشان كرد: اینگونه بحثها و ابراز دغدغهها از سوی برخی جریانها عمدتا در تهران مطرح است و در كلان شهرها و شهرستانها این حساسیتها مطرح نیست. برخی از این ابراز نگرانیها موضعگیریهای جناحی است.