محمدحسین فرهنگی با بیان اینکه پروژه فوق یکی از طرح های ملی تاثیرگذار در اقتصاد شمالغرب کشور به شمار می رود، اظهار کرد: دولت یازدهم این پروژه را جزو اولویت های خود برای تخصیص اعتبارات لازم برای تکمیل و بهره برداری از آن در نظر گرفته است.
وی، اختصاص دو هزار میلیارد ریال برای احداث راه آهن تبریز- میانه را مهم و قابل توجه ارزیابی کرد و افزود: پارسال یکهزار میلیارد ریال برای این طرح در نظر گرفته شده بود که تنها 150 میلیارد ریال آن تحقق یافت که رقم ناچیزی به شمار می رود.
فرهنگی گفت: پروژه خط آهن تبریز- میانه بە طول 200 کیلومتر در دو قطعه رفت و برگشت در مجموع بە طول 400 کیلومتر از مهمترین و تاثیرگذارترین پروژه های وزارت راه و شهرسازی در بخش شبکه ریلی کشور به شمار می رود.
وی، با اشاره به اینکه عملیات اجرایی این پروژه از سال 79 آغاز شده است، اظهار کرد: این پروژه از سال 79 تا 89 بە مدت 10 سال با 4٫5 درصد پیشرفت فیزیکی سالانه در مجموع 45 درصد پیشرفت فیزیکی داشت.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اهمیت این شبکه ریلی طی سال های اخیر بە طور میانگین در این پروژه سالانه 12٫5 درصد پیشرفت فیزیکی را شاهد بودیم.
به نقل از ایرنا، فرهنگی با بیان اینکه خط آهن تبریز- میانه با توجه به اهمیتی که در جابجایی کالا و مسافر در کشور و کشورهای همسایه خواهد داشت و در توسعه آذربایجان شرقی و منطقه شمالغرب کشور نقش مهمی ایفا می کند ، ابراز امیدواری کرد این طرح در مدت زمان کمتری به بهره برداری برسد.
به گفته وی، با بهره برداری از خط آهن تبریز- میانه مسیر 13 ساعته تبریز- تهران به هفت ساعت کاهش پیدا می کند.